Mavi bayraklı koyda foseptik borusu iddiası
 
Bodrum’un cennet koyları arasında yer alan mavi bayrak plajlı Gündoğan’da, içme suyu borusunun hemen üstünden geçen borudan denize pis su döküldüğünü öne süren çevreciler, sahilde noter ve çevre mühendisine tespit yaptırdı.

Yurstsever Cephe Bodrum sözcüsü Ayhan Karahan, Gündoğan Belediyesi hakkında halkın sağlığını tehlikeye atmaktan tazminat davası açacaklarını söyledi. Belediye Başkanı MHP'li İbrahim Bilgi, söz konusu boruların foseptik değil, çeşitli işletmelerinin havuzlarına deniz suyu sağlayan borular olduğunu savundu.


Gündoğan'da, mavi bayraklı plajda, belediye tarafından 2005 yılında yapımına başlanan ve 2006 yılında bitirilen foseptik hattından pis suyun denize döküldüğünü öne süren çevreciler, bu duruma tepki gösterdi. Foseptik için yapıldığı öne sürülen borudaki sızıntı, sahile gelen noter Okşan Poyraz ve Çevre Mühendisi Ercan Sönmez tarafından da tespit edildi. İçme suyu borusunun hemen üstünden geçen borudaki sızıntıyı gören çevreciler ile Gündoğan sakinleri, yaz boyunca üstü kumlarla kaplı olduğundan, fark etmeden denize girdiklerini ve hastalandıklarını ileri sürdü.

DERİ RAHATSIZLIKLARI BAŞ ŞİKAYET

Belde sakinlerinden Şükriye Şafak, “Ben Gündoğan’ın hayranıyım ve İstanbul’dan buraya taşındım. Bizim sağlığımızı düşünen yok, yalnızca gözümüzü boyamaya çalışıyorlar. Yaz boyunca biz bu sahilden denize girdik. Denize girdikten sonra, kaşıntılar başladı, alerji olduk ve doktorlara koştuk, demek ki bu yüzden hastalık geçiriyormuşuz” dedi.

Almanya’da yaşayan ve tatilini geçirmek için Gündoğan’a gelen Mine Sun ise “Almanya’da böyle bir olayla karşılaşmak mümkün değil” derken, yaz- kış Gündoğan’da yaşayan Ülker Öztürk, şunları söyledi:
“Yaz boyunca denize girdiğim zaman gözlerim şişti ve yüzüm kabardı. Nedenini anlayamamıştım. Demek ki foseptik suyundan dolayı sağlığımızla oynandı. Artık denize gireceğimiz yer kalmadı. İçme suyu borusunun hemen üstünden geçen foseptik borusunun üstü kapalı olduğu için görmemiştik. Denizde yaşanan gelgitler, boruların üstünü açtı da, öyle farkettik.”

Yurtsever Cephe Bodrum Sözcüsü Ayhan Karahan, bu yaz Gündoğan’da denize giren birçok kişiden deri rahatsızlıklarıyla ilgili şikayet aldıklarını belirterek, bu durumun foseptikten kaynaklandığını tespit ettikten sonra Gündoğan Belediye Başkanı İbrahim Bilgi’ye konuyu ilettiklerini söyledi. Karahan, şöyle konuştu:
“Kendisi bize Bodrum yarımadasının en gelişmiş arıtma tesisinin Gündoğan’da olduğunu belirtti. Bununla ilgili Yurtsever Cephe ve çevreciler olarak suç duyurusunda bulunacağız. Ayrıca, bu plaj mavi bayraklıdır. Artık Gündoğan Belediyesi tescilli bir çevre kirletici belediyedir. Belediyenin yapmış olduğu sistem arıtmamak üzerine kurulmuştur. Böyle bir duyarsızlığı ve umursamazlığı bizler görmezden gelmeyeceğiz. Ege ve Akdeniz sahillerinde belediyeler ve balık çiftlikleri nedeniyle denizde yaşam neredeyse bitmek üzere, bundan böyle bugün olduğu gibi kirlilikleri noter huzurunda tespit ettirerek, tescilli kirlilik yapanları kamuoyuna duyuracağız.”

SAHİL KENARINA FOSEPTİK DÖŞENMEDİ

Gündoğan'ın Belediye Başkanı MHP'li İbrahim Bilgi ise Gündoğan’da yüzeyden geçen arıtma sistemi bulunmadığını belirterek, “Sahil kenarında bulunan borular, işletmelerin denizden aldıkları su sisteminin borularıdır. Belediye tarafından sahil kenarına kesinlikle foseptik borusu döşenmemiştir. Bazı işletmeler kendi yüzme havuzlarına denizden su aldıkları için o sistem döşenmiştir. Gündoğan denizi ayrıca mavi bayraklıdır. Kesinlikle kirlenme söz konusu değildir” dedi.(dha)


Hürriyet/Sezer ŞAHİNDAŞ

Editör: TE Bilişim