Mavi Bayrak kriteri değişti

ALANYA'DA, ''Mavi Bayrak Yerel Sorumluları Eğitimi Semineri'' düzenlendi.

ALANYA’DA, ''Mavi Bayrak Yerel Sorumluları Eğitimi Semineri'' düzenlendi. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından, plajların ve belediyelerin mavi bayrak sorumlularına yönelik düzenlenen seminere, TÜRÇEV Genel Müdürü Erol Güngör, TÜRÇEV Mavi Bayrak Ulusal Koordinatörü Almila Kından, Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği (ALÇED) Başkanı Şerefnur Kayhan ile belediye ve plajların mavi bayrak sorumluları katıldı.

Seminerde mavi bayrak sorumlularına, programın işleyişi, kara kaynaklı kirliliklerin etkileri ve alınabilecek önlemler ile plaj temizliği, Kentsel Atık Su Yönetmeliği'ne göre kıyı alanlarında belirlenen hassas bölgelerle ilgili konular anlatıldı. TÜRÇEV Mavi Bayrak Ulusal Koordinatörü Kından, Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Topkaya, ALÇED Başkanı Şerefnur Kayhan, Kuşadası Belediyesi’nde görevli Dr. Ayşe Şerifoğlu katılımcılara bilgi verdi.

2012'DEN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK KRİTERLER

Mavi bayrak sorumlularına, programının işleyişini, yeni kriterleri, mavi bayrak sayıları hakkında bilgi aktararak, 2012 yılında itibaren geçerli olacak deniz suyu analiz kriterlerine yeni maddeler eklendiğini ifade eden Almila Kından, mavi bayrak ödülünün, deniz suyunun geçmiş 4 yıllık analizine göre verileceğini ve mercan kayalıkları izlenme kriterlerinin de etkili olacağını belirtti.

TÜRÇEV Genel Müdürü Güngör de halk plajlarında, plaj temizliğine ayrı bir önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Denetim yapılan yerlerde plajların sabah-akşam temizlendiğini belirten Güngör,

''Plajların gün içerisinde temiz olduğunu söyleyemeyiz. Burada belediyenin temizliğini eksik yapması veya plaj yönetiminin kusurundan çok plajı kullananlarda çevre temizliğine verilen önem ve çevre korunmasına yönelik bilincin az olması görülüyor. Çevre eğitim etkinliğinin üzerinde durmamızın en önemli nedeni budur. Plajı kullananların bilinçlenmesi konusunda da ayrı bir çalışma yapmamız gerekiyor'' diye konuştu.

''DENİZANALARININ GÖRÜLME NEDENİ KİRLİLİK DEĞİL''

Son yıllarda Türkiye'deki kıyılarda görülen denizanalarının deniz suyu kirliliğinden kaynaklanmadığını dile getiren TÜRÇEV Genel Müdürü Güngör, şunları söyledi:

''Denizanalarının kirli denizlerde bulunduğu şeklinde yaygın bir kanı var. Bunda bir miktar gerçeklik payı var. Ancak son yıllarda gördüğümüz denizanalarının daha farklı olduğunu, özellikle de uluslararası sulardan gemiler vasıtasıyla geldikleri de bir gerçek. Dolayısıyla bu taşıma yoluyla gelmelerini 'kıyılarımızda kirlilik var' şeklinde yorumlamak gerekiyor. Mavi bayrak kriterleri açısından çok etkili olduğunu söyleyemem. Gönül, bu canlıların minimum seviyede olmasını istiyor. Zaten ülkemizde de bu konuda ilgililer tarafından nasıl geldiği ve etkileri açısından çalışmalar başladı. Sezon başındaki kadar sezon sonunda etkisini görmedik.''

Arıtma tesislerinin ülkede yaygınlaşmasında mavi bayrak uygulamasının önemli rolü olduğunu anlatan Güngör, uygulamadan önce deniz suyu analizlerinin ilgili kuruluşlar tarafından yapıldığını, ancak sonuçlarının bu kadar ön plana çıkıp tartışılmadığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

''Bugün mavi bayrak almış yerin bayrağını kaybetmesi konusu tartışıldığında, arıtma tesisi konusu önem kazanıyor. Arıtma tesislerini geçmiş yıllarla karşılaştırırsak belli bir noktaya ulaştı. Özellikle Antalya ili açısından düşünürsek bu oldukça iyi bir seviyede. Ama ülkemizin diğer kıyılarında, diğer illerinde aynı düzeyde olduğunu söylemek doğru değil. Bazı illerde arıtma tesisi açığı var. Ama ülkemizde bu açıklar hızla tamamlanmakta. Katı atık depo sahaları konusunda aynı şeyi söyleyemem. Ama belediyelerimiz ve bakanlığımız bu konuya oldukça önem veriyor. Kısa süre içerisinde bu eksikliklerin giderileceğine inanıyorum.''

Editör: TE Bilişim