Plaj ve marinalardan sonra yatlar da mavi bayrak kullanmaya başlayacak.

Antalya'nın Kemer ilçesinde önümüzdeki yıl Türkiye'de ilk kez deniz taşıtlarına mavi bayrak verilecek. Pilot olarak Kemer'de başlayacak olan uygulama için tekne ve yat sahipleri mayıs ayına kadar müracaat edebilecek. Mavi bayrağa hak kazananlar haziran ayında açıklanacak. Hak sahipleri mavi bayrağı bir yıl süre ile kullanabilecek. Tekne ve yatlara mavi bayraklara 2004 yılında başlandığını ve halen 29 ülkede uygulamaya devam edildiğini açıklayan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Cenk Halil Bayaz, "Umuyoruz ki kriterleri yerine getiren teknelerimiz çıkacak ve mavi bayrak artık denizlerimizde dalgalanacaktır. Başta liman işletmeleri ve tekne sahipleri olmak üzere kooperatifler, acenteler, vatandaşlarımız destek sağlarsa bu uygulama ile teknelerimizde kalite standartlarının yükseleceğine inanıyoruz." dedi.

Yapılan müracaatların titizlikle incelenerek TÜRÇEV, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Ticaret Odası, Deniz Turizmi Birliği'nden oluşan ulusal jüri tarafından değerlendirildiğini belirten Bayaz, kriterlere uyan tekne ve yatların uluslar arası jüriye sunulacağı bilgisini verdi. Mavi Bayrak ödülü alan teknelerin, çevre dostu olduklarının, atık sularını kontrollü olarak boşalttıklarının, güvenlik ve hizmet standartlarını sağladıklarının uluslararası kalite ödülü ile belgelendirmiş olacağını dile getiren Bayaz, "Ayrıca ödüllü tekneler bir bakıma bizim denizlerdeki gözcülerimiz olacak. Çevreyi kirletenlere karşı önlem alınmasını da sağlayacaklar." diye konuştu.

Antalya'daki 7 marinaya kayıtlı 600 tekne bulunuyor. Bunların beşte dördü ticari amaçlı kullanılırken, geriye kalanı özel yatlardan oluşuyor.

Kaynak: Haberler.com

Editör: TE Bilişim