Yapımı 15 Ekim 2002’de tamamlanan Rusya Federasyonu-Türkiye Karadeniz Geçişli Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (Mavi Akım) resmi açılışı liderler zirvesine dönüştü.

Mavi Akım Projesi’nin Türkiye ayağının açılışını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirdi. Liderler tören öncesi İstasyon’da incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldılar. Liderler daha sonra doğalgazın sembolik olarak yakılmasını gerçekleştirdi.

Rus doğalgazının Karadeniz üzerinden Türkiye’ye taşınmasını sağlayacak olan Mavi Akım projesi kapsamında Durusu’da Basınç Düşürme ve Ölçüm İstasyonu’nun yapımı 15 Ekim 2002’de tamamlanmıştı. Mavi Akım Projesi’nin Türkiye’deki kısmı, Samsun’dan başlayarak Amasya, Çorum, Kırıkkale üzerinden Ankara’ya ulaşarak, Polatlı yakınlarındaki Ana Hat ile birleşiyor. Projenin Karadeniz’den geçişi ise İtalyan ENI Şirketi tarafından gerçekleştirildi.

BOTAŞ ve Gazexport arasında 15 Aralık 1997’de imzalanan 25 yıllık Doğalgaz Alım-Satım Anlaşması kapsamında, toplam 16 milyar metreküplük miktarla başlayan doğalgaz sevkiyatının Rusya’dan Karadeniz geçişli olarak Türkiye’ye ulaştırılmasına karar verilmişti. Ancak hükümet sözleşme hükümlerine dayanarak 12 Mart 2003’te doğalgaz alımını durdurulmuş, Botaş ve Gazprom arasında yapılan müzakereler sonrasında alınan gaz fiyatları eşitlenmiş ve "al ya da öde" miktarları da aşağıya çekilmişti.

YOÐUN GÜVENLİK

Mavi Akım doğalgaz projesinin resmi açılış töreni öncesinde Durusu’da yoğun güvenlik önlemleri alındı. İtalyan ve Rus gizli servis elamanlarının bir hafta öncesinden geldiği Durusu’da, güvenlik nedeniyle Çarşamba İlçesi ile Durusu Köyü arasındaki 22 kilometrelik karayolu güzergahında bulunan 30 kahvehane ve dükkan kapatıldı. Büyük ve küçükbaş hayvanlara da Kaymakamlık kararı ile bir günlük "sokağa çıkma yasağı" getirildi. Vatandaşlar bu konuda uyarıldı.

İKİ BAKANI YÜCE DİVAN’A GÖTÜREN PROJE

Mavi Akım Projesi, kamuoyunda iki bakanı Yüce Divan’a götürmesiyle de ünlü bir proje oldı. İmzalanan anlaşmayla Türkiye’nin dünya piyasalarının çok daha üzerindeki bir fiyatla Rusya’dan gaz aldığı ve anlaşmada bazı olumsuzluklar olduğu gerekçesiyle eski Enerji Bakanları Zeki Ergezen ve Cumhur Ersümer hala Yüce Divan’da yargılanıyor.

Liderlerin konuşmaları ve Gelişmeler DenizHaber.Com'da

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim