Asya ile Avrupa'yı denizin altından birleştirecek Marmaray Projesi çerçevesinde İstanbul Boğazı'na yerleştirilecek 11 tüp tünelden beşincisinin denize batırılmasına başlandı.

Tuzla'da inşa edilen 135 metre uzunluğunda, 15,5 metre genişliğinde ve 8,75 metre yüksekliğinde 18 bin  ton ağırlığındaki 7 numaralı tüp tünel, sabah saatlerinde Kızkulesi yakınlarında kıyıya yaklaşık 840 metre mesafedeki batırma işleminin  yapılacağı noktaya getirildi

Bu noktada batırma mavnası ve tüp elemanı yaklaşık 20 ton ağırlığındaki  11 adet çapa ile sabitlenerek, Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları  İnşaatı (DLH) Genel Müdürü Ahmet Arslan ve diğer yetkililer tarafından batırma işlemine geçildi.

İlk aşamada, yaklaşık 18 bin ton ağırlığındaki eleman, 15 metre  derinliğe, ardından da 5 metrelik aşamalarla 60 metre derinliğe  indirilecek. İşlemin tamamlanmasının yaklaşık 24 saat sürmesi bekleniyor.

Kontrol odasında batırma işlemi hakkında bilgi veren DLH Genel Müdürü  Arslan, daha önce 8 numaralı tüp tünelin batırılmasıyla “dünyanın en  derin batırma tüneli” rekorunu kırdıklarını belirterek, 7 numaralı tüp  tünelin batırılmasıyla da bu rekorun tekrar kırıldığını ve Üsküdar  kıyısından itibaren inşaatın geldiği nokta arasında yaklaşık 975 metre  mesafe katedildiğini kaydetti.

Finansmanı Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası JBIC ile yapılan kredi  anlaşmasıyla sağlanan projede, Yenikapı, Sirkeci ve Üsküdar istasyonları  yer altında, Kazlıçeşme istasyonu ise yüzeyde bulunacak. Sistemin toplam  uzunluğu 13 bin 558 metre, su yüzeyinden derinliği ise 60 metre olacak.  Marmaray, bu derinlikle “dünyanın en derin batırma tüneli” unvanını da  alacak.

Batırma tünelin yüksekliği 8,6 metre, genişliği ise 15,3 metre olurken,  tünelde gidiş ve geliş olmak üzere 2 hat bulunacak.

Öte yandan, tüp tünelin bir özelliği de elemanlarının Türkiye'de imal  edilmesi. Tuzla'da imal edilen tüp tünel elemanları, batırma ve montaj  işlerinin yapılacağı Üsküdar-Sarayburnu arasındaki noktalara kadar  yaklaşık 40 kilometre çekiliyor.

Daha önce 11, 10, 9 ve 8 numaralı tüp tüneller batırılmıştı, 7 numaralı  elemanın da batırılmasıyla 5'inci tüp tünel de batırılmış olacak.

Kaynak:sondakika.com

Editör: TE Bilişim