MARMARAY ZAMANINDA BiTECEK Mi?

Dünyanın en derin tüp geçidinin inşa edileceği Marmaray projesinde kazılan her yerden tarih fışkırması, batı basınında büyük ilgi çekti.

Kazı çalışmaları sırasında Yenikapı semtinde 4'üncü yüzyıldan kalma bir limanla birlikte, 8 batık geminin kalıntılarına rastlanmasının ardından İngiliz televizyonu BBC ve Alman dergisi Der Spiegel, "İstanbul'da son dönemin en değerli arkeolojik eserleri bulunuyor" yorumunu yaptı.

Der Spiegel dergisi, 2010 yılında bitirilmesi beklenen projenin, tarihi eserler için yapılan kazı çalışmaları nedeniyle kısmen durmasına göndermede bulunarak, "Arkeolojik cennet, Marmaray için cehennem oluyor" ifadesini kullandı.

Dergi, ilk kez 1860 yılında Sultan Abdülmecit döneminde gündeme gelen ve 2004'te hayata geçirilen 144 yıllık rüyanın, arkeolojik kazılar nedeniyle uzun bir süre daha gecikebileceği imasında bulundu.

"Uykularım kaçıyor"

Spiegel'e konuşan proje Müdürü Haluk Özmen de zamanlamadan endişeli: "Uykularını kaçıyor. Projeyi bitirememek en büyük kaygımız. Yenikapı'da çalışmaları durdurmak zorunda kaldık. Bu yüzden diğer noktalarda günde 24 saat çalışarak açığı kapatmaya çalışıyoruz." Arkeolog Metin Gökçay ise BBC'ye, "İstanbul'da sayısız kazı yaptım. Ama hiç bu kadar çok eserle karşılaşmadım. Eserler 4'üncü yüzyıl, yani Roma İmparatoru Konstantin dönemi hakkında önemli bilgiler veriyor" dedi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim