Marmaray'da 585 milyon Avro'luk imza

Asya ile Avrupa'yı deniz altından birleştirecek Marmaray Projesi'nde kullanılacak 440 araç için son imzalar atıldı. 585 milyon avro'luk ihalede ilk teslimat 2012'de yapılacak.

Marmaray Projesi'nde kullanılacak 585 milyon avro'luk demiryolu araçlarının temini ihalesinde imzalar atıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, projede kullanılacak demiryolu araçlarının temini sözleşmesi kapsamında 440 aracın 2012-2014 yılları arasında teslim edileceğini bildirdi.

Demiryolu araçlarının temini ihalesi imza törenine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan, Hyundai ROTEM üst yöneticisi Yeo-Sung Lee katıldı.

YÜZDE 40'LIK FARK VAR

Törende bir konuşma yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray'ın sadece İstanbul'un ulaşım sorunlarına çözüm üretmekle kalmayacağını dile getirerek, "Marmaray, Doğu ile Batıyı, Batı ile Uzakdoğu'yu birleştirecek' dedi. İhaleyi kazanan ROTEM'in en iyi teklifi verdiğini kaydeden Yıldırım, "Kazanan Hyundai ROTEM'i takip eden ikinci en iyi teklifle arasındaki fiyat farkı yüzde 40. Bu, çok önemli bir kamu yararıdır" diye konuştu. Araçların 3 partide teslim edileceğini anlatan Yıldırım, teslimatın 2012-1014 yılları arasına yayıldığını belirtti. Yıldırım, ROTEM yöneticisi Lee'den teslimat tarihinin biraz daha öne çekilmesini istedi. Lee'nin onay vermesi üzerine Yıldırım, "mesaj alınmıştır" dedi.

2 dakikada 1 sefer

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, araçların yerin 13,5-14 kilometre altında gün ışığı olmadan çalışma ortamına uygun olarak paslanmaz çelikten yapılacağını kaydetti. Araçların her birinin 22 metre boyunda ve 5 giriş çıkış kapısına sahip olduğunu belirten Yıldırım, araçların bağlantı yerlerinin açık olacağını ve yolcuların setler arasında gidip gelebileceğini bildirdi. Bakan Yıldırım, araç seferlerinin yoğun saatlerde 2, yoğun olmayan saatlerde ise 10 dakikada bir olacağını, 34 istasyonun bulunduğu 77 kilometrelik güzergahın 100 dakikada tamamlanacağını belirtti.(aa)

Editör: TE Bilişim