Lojistik merkezi kuruluyor, Kars’a yatırım artacak
 
Bir süre önce ihalede çıkan aksaklıkların giderilmesiyle yıl sonunda bitmesi beklenen Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu kapsamında Kars Valiliği şehirde 500 dönümlük arazi üzerinde bir lojistik merkez kurmaya hazırlanıyor.

Dokuzuncusu Kars’ta yapılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ortak projesi “Enerji Hanım” etkinlikleri sonrası Zaman’a açıklamalarda bulunan Kars Valisi Eyüp Tepe, planlanan lojistik merkezin uzun süredir yatırımlarda ihmal edilen sınır kentine ciddi bir ekonomik canlanma getirmesini beklediklerini belirtti.

Tarımsal ve hayvansal gıdalarda yılda sevk edilen yükün 250 bin ton civarında olduğu tahmin edilen Kars için BTK ciddi önem arz ediyor. BTK’nın bitmesiyle yılda 3 milyon ton kargo ve 1,5 milyon yolcu taşınması planlanıyor. Bu rakamların 2034’te yolcuda 3,5, kargoda ise 16,5 milyona çıkarılması hedefler arasında.

Tepe, “Demiryolu güzergâhı üzerinde bir kısmı mera olarak kullanılan bir alanın hızla kamulaştırılması üzerinde çalışıyoruz. Henüz projeye çıkmadan yerli yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye başladık.” dedi. Projenin ayrıntılarının temmuzda netleşeceğini belirten Tepe, burada organize sanayi bölgesi modelini örnek alarak bir aktarma merkezi kuracaklarını sözlerine ekledi.

Ayrıca Demir İpekyolu olarak da nitelendirilen BTK’nın açılmasıyla Kars’a birçok yatırımın geleceğini vurgulayan Tepe, “Geçtiğimiz günlerde bir Azeri firma planlanan bölgede 100-150 dönüm arazi üzerinde kendi lojistik merkezlerini kurmak istediklerini söyledi. Bununla ilgili de yakında karar verip, yer tahsisini gerçekleştireceğiz.” dedi.

2008’de ihale edilen BTK, 2011’e gelindiğinde yüzde 60 mertebesinde fiziki gerçekleşmeye ulaşmıştı. Ne var ki sonradan hattın çift kata çıkarılması için girilen 2. etap ihaleye yapılan itirazlar, Kamu İhale Kurulu’nda uzayan süreç yapım çalışmalarını sekteye uğratmıştı.

Vali Tepe ikbal ihalesindeki sorunların giderilmesiyle çalışmaların geçtiğimiz ay yeniden hızlandığını, hattın Gürcistan ile Türkiye arasında kalan tünellerin de Tiflis’in onayıyla yapımına başlanmasıyla en geç 2014 ilk çeyrekte deneme sürüşlerinin başlayacağı müjdesini verdi. Marmaray ve Ceyhan limanına entegre olması beklenen proje böylelikle Kars’ı Çin’e kadar gidecek hattın birleşme noktası yapacak.

Konuyla ilgili konuşan Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş da demiryolu hattının tamamlanmasıyla doğacak ticaret ve lojistik transfer merkezinin Kars’ın önünü açacağına ve çok sayıda insana iş imkânı sağlayacağına inandıklarını belirtti. Bozkuş ayrıca yabancı firmaların yanı sıra yerli firmaların da aktarma merkeziyle yakından ilgilendiklerini söyledi.

Editör: TE Bilişim