Marmaray Köprülerden Daha Güvenli

İSTANBUL - Marmaray `da İstanbul Boğazı `nın altından geçecek tüp geçit operasyonunu yürüten Armarin Denizcilik ve İnşaat`ın Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Savaş Yazıcı , tüpgeçitin 10 büyüklüğünde depreme bile dayanıklı olacağını söyledi. Yazıcı , dünyanın en derin batırma tüneli unvanına sahip Marmaray Projesi `nin ömrünün ise 1000 yıl olduğunu belirtti.

`Akıntı, işi yavaşlatıyor`

Gemi inşaat mühendisi de olan Yazıcı , Marmaray ile ilgili teknik bilgiler verdi. Yazıcı , Marmaray `daki tüpgeçit için 10 deniz aracıyla Japon yüklenici firma olan Taisei `ye çalıştıklarını söylüyor. Marmaray için 2005`te çalışmaya başladıklarını anlatan ve proje bitene kadar devam edeceklerini belirten Yazıcı , "Denizdeki inşaat iki yıl daha sürer. İstanbul Boğazı `ndaki akıntı miktarı tahmin edilenden fazla çıktı. Akıntı çalışmayı yavaşlatıyor" diyor.

Yazıcı karadaki inşaat sürecinin de çeşitli noktalarda çıkan tarihi eserler nedeniyle yavaşladığını vurgulayan Yazıcı , "Denizdeki inşaatın bu yıl biteceğini söylemiştik ama şartlar nedeniyle 2009`a sarktı. Kara inşaatı ise sinyalizasyon ve ray çalışmalarıyla 2011`de tamamlanacak" diye konuşuyor.

`Biz olmasak da o olacak`

Boğazın derinliğinin ortalama 70-80 metre olduğunu anlatan Yazıcı , tüpleri batırmak için önce denizin altının kazıldığını söylüyor. Tüpün üzerinin mermerle kaplı olacağını ve bu sayede suyla temas etmeyeceğini belirten Yazıcı şu bilgileri veriyor: "Önce denizin dibinde tüpün oturacağı bir kanal açıldı. 11 parçadan oluşan 1.4 kilometrelik toplam uzunluğa sahip tüpler buraya oturtuluyor. Kesinlikle suyla temas etmemesi gerekiyor tüpün. Sanıldığı gibi denizin altında metroyla giderken balıklar görünmeyecek. Tüpgeçitin ömrünün 1000 yıl olduğunu hesapladık. Üzerine Marmara Adası `ndan alınan 1.5 milyon tonluk mermer kullanılacak. Bu mermerler ağırlık için. Mermerin ömrü ise 3 bin yıl. Yani biz olmasak da tüpgeçit hep boğazda olacak."

Yazıcı İstanbul `daki deprem tehlikesini ve Marmara `daki fay hattını hatırlattığımızda, "Japon Taisei , tüpgeçitin 10 şiddetindeki depreme bile dayanıklı olduğunu hesapladı. Yani köprülerden daha sağlam. Bitirildiğinde önce ben geçerim" cevabını veriyor.

Geçitte yangına yada kazaya karşı da büyük önlemler alındığını ifade eden Yazıcı , "Herhangi bir kaza anında kapanan kademeli kapılar bulunuyor. Saatlerce yanmayan kapılar var" diyor. Marmaray `ın metronun bir devamı olacağını hatırlatan Yazıcı , Gebze `den başlayan hattın Anadolu Yakası `ndan denize girerek Eminönü `den çıkıp denize paralel olarak ilerleyeceğini anlatıyor.

`Otomobil 2015`te geçer`

Sistemin dünyada çok yeni ve güvenli olduğunu vurgulayan Cahit Savaş Yazıcı , "Aynı sistem motorlu araçlar için de yapılacak. Ancak şuan ihale aşamasında. İhale seneye tamamlanırsa inşaat 2015`ten önce bitmez" diyor. Tünelde maksimum hız 100 km olacak. Bu geçit açıldığında ise 2015 yılında 440 araç geçebilecek.

National Geographic ve Discovery belgesel çekti

Marmaray Projesi teknolojisiyle yurtdışından da ilgi görüyor. Projeyi geçen yıl 1318 kişi ziyaret etti. 1318 kişiden 407`sini Japonya `nın yanı sıra Almanya , İngiltere , Hollanda , Danimarka , Slovenya , Macaristan , Hırvatistan , Yunanistan ve İspanya gibi çeşitli Avrupa ülkelerinden gelenler oluşturdu. Projeyi, 14`ü Almanya , Yunanistan , İspanya ve İngiltere gibi ülkelerden olmak üzere 53 basın mensubu da ziyaret etti. Belgesel yapmak amacıyla Discovery ve National Geographic kanalları da belli periyotlarda gelip çekim yapıyor. Yeni demiryolu batırma tüneli, Kız Kulesi `nin yaklaşık 200 metre kuzeyinden geçecek ve maksimum derinliği yaklaşık 56 metre olacak. Denizin altından geçecek hat Üsküdar `dan başlayıp 1.4 kilometre denizin altından giderek Eminönü `den çıkacak. Marmaray projesinin hizmete girmesiyle Gebze -Halkalı arasında 2-10 dakikada bir sefer yapılacak ve bir yönde saatte 75 bin yolcu taşınabilecek. Bu sayede köprülerin yükü hafifletilecek.

Benzer iki tünel var

Dünyada Marmaray ile aynı şartlar altında bir çok batırma tünel inşa edildi. En ünlüleri San Francisco `daki BART tüneli ve Japonya `daki Kobe Tüneli. Ünlü olmalarının nedeni her ikisinin de hiç hasar almadan depremden kurtulmaları.

`Yabancı sermaye kabul edilebilir olmalı`

Raporda, güçlü mali yapılara sahip yerli yatırımcılar varolmadıkça özelleştirmeye konu olan tesislerin yabancı sermayenin eline geçeceği belirtildi. Özelleştirilen tesislerin mevcut üretimlerinin özelleştirmeyle artmadığı ve ek istihdam olanağı da yaratmadığı kaydedilen raporda, kalkınmak için yabancı sermayeye gereksinim duyulabileceği, ancak bunun da kabul edilebilir bir sınırının olması gerektiği kaydedildi.

Raporda, "ABD başta olmak üzere birçok gelişmiş ülke, stratejik tesislerinin yabancılar tarafından satın alınmasına müsaade etmez, yabancı payına yüzde 15-20`den fazla izin vermez iken; bizim, ekonomimizin can damarı olan milli tesislerimizi hızla elden çıkaran bir politika izlememiz makul görülemez" denildi. Gelişmiş ülkelerin, altyapı yatırımlarını gelişmişlik seviyesine ulaştıktan sonra enerji sektöründe serbestleşme aşamasına geçtikleri vurgulanan raporda, "Gelişmiş ülkelerin dahi uygulamada birçok zorlukla karşılaştığı serbest piyasa modeline, ülkemizin altyapı yatırımlarını tamamlamadan ve enerji gibi finans yoğun bir

sektörde bu yatırımları gerçekleştirecek gerekli mali güçte özel yatırımcılara sahip olmadan geçmesi, modelin uygulamasında sorunları beraberinde getirdi" ifadesine yer verildi.

İnternetten balık siparişi alıyor

Arfish ile balık marketi işine de giren Cahit Savaş Yazıcı , internetten ve çağrı merkezinden balık siparişi alıp eve kadar gönderiyor. İstanbul `da üç Arfish balık marketi açan Yazıcı bu yıl 10, üç yıl içinde ise 100 balık markete ulaşmayı hedefliyor.

Türkiye `nin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen bundan yeterince yararlanılmadığını vurgulayan Yazıcı , "Sorun satış noktalarının az olması. Hızlı bir sistem kurduk. İnternetten, çağrı merkezinden sipariş alıyoruz. Balıkhaneden mağazaya kadar -4 derecelik soğuk zincirini hiç bozmuyoruz. Balıkları yıkanmış olarak gönderiyoruz" diyor. Türkiye `de Uzakdoğu `nun 50, Avrupa `nın 10`da biri kadar balık yenildiğini belirten Yazıcı , "Tüketilmeyen balık normalde yem fabrikalarına verilir. Ancak İstanbul `da yem fabrikası olmadığı için çöpe gidiyor. Yılda 15 gün çok yoğun balık tutuluyor. Bu 1000 tonu buluyor. Yani 1 milyon ailenin yiyeceği balık" diye konuşuyor.

Yazıcı Armarin ile Opet `in deniz yakıtları satışını da yapıyor. Yazıcı , sektörde ÖTV `siz yakıtın yüzde 40`ını dağıtıyor. Türk bandıralı tüm tekneler, yolcu ve balıkçı teknelerine yakıt veriyor.

Radikal

Editör: TE Bilişim