"MARMARAY İPEK YOLU'NUN DEVAMI"

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray Tünel Delme töreninde yaptığı konuşmada, İstanbul'un en önemli projelerinden biri olan Marmaray'ın büyük bir aşamayı geride bıraktığını kaydetti.

Marmaray'ı, ''İstanbul'un 100 yıllık rüyası'' olarak nitelendiren Yıldırım, projenin 1886'da Osmanlı İmparatorluğu döneminde ortaya çıktığını, ancak geçen 100 yıllık sürede gündemden düşmediğini ve bugün hayata geçirildiğini ifade etti.
 
Yıldırım, proje kapsamında yapılan kazı çalışmalarında İstanbul'un 9. yüzyıla kadar uzanan kültürel ve tarihi zenginliklerinin de ortaya çıkarıldığını belirterek, bu çalışmalar nedeniyle yaşanan zorlukların da geride kaldığını söyledi.

Proje kapsamında bu aşamadan sonra 3 noktada tünel kazı çalışmalarına başlanacağını bildiren Yıldırım, bu çalışmaların son teknolojik imkanlarla yürütüleceğini kaydetti.

Yıldırım, projenin ulaşımda sağlayacağı rahatlıklara değinerek, İstanbul'un trafik sorununun da büyük ölçüde çözüme kavuşturulmuş olacağını dile getirdi.

Marmaray'ın tarihi öneme sahip İpek Yolu'nun devamı sayılabileceğini kaydeden Yıldırım, ''Batı ile doğuyu, İstanbul'un iki yakasını denizin 60 metre altında birleştirecek olan Marmaray, bir mühendislik harikası olarak tarihe geçecektir'' diye konuştu.

Bakan Yıldırım, projenin 13.6 kilometrelik bölümünün deniz ve yer altı tünellerinden oluşacağını, kalan 63 kilometrelik bölümünün de demiryolu hatlarıyla gerçekleştirileceğini belirterek, böylece projenin yapılacak bağlantılarla sadece İstanbul'un ulaşım sorununu çözmekle kalmayıp, doğu ile batı arasında kesintisiz bir ulaşım koridoru oluşturacağını bildirdi.

İstanbul'un, bugüne kadar yapılması gereken ulaşım altyapısına kavuşturulamadığını ifade eden Yıldırım, ''İstanbul, toplu ulaşımda 100 yıllık bir gecikme yaşamıştır. Bunu daha fazla yaşayamaz. Bu gecikme büyük bir eksikliktir ama sayın Başbakanımızın iradesiyle böyle büyük projeler hayata geçiriliyor'' diye konuştu.

Proje çalışmaları süresince bazı sıkıntıların da yaşanabileceğini ifade eden Yıldırım, kalıcı bir rahatlık için geçici rahatsızlıklara İstanbulluların anlayış göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği yetkilisi Katsuyoshi Hayashi de doğu ile batıyı yer altından birleştirecek Marmaray projesinde yer almaktan ülke olarak duydukları memnuniyeti dile getirerek, projenin başladığı günden itibaren bazı sıkıntıların yaşandığını, ancak bütün zorlukların aşılarak bugüne gelindiğini söyledi.

İstanbul'un trafik sorununa işaret eden Hayagaşi, projenin bu soruna önemli bir çözüm sunmakta olduğunu ve daha fazla geciktirilmeden herkesin el birliğiyle bir an önce tamamlanması gerektiğini kaydetti.

İstanbul Valisi Muammer Güler de ''İstanbul'un ulaşımı için son derece önemli bir proje, bugün büyük bir aşamaya başlıyor. Bunu, 3. köprü ve diğer projeler izleyecek. Bu projelerin yaklaşık maliyeti 25 katrilyon lira olacak, ama İstanbul'un ulaşım sorunu da çözülecek'' diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da 2011 yılı sonuna kadar 22.5 katrilyon liralık ulaşım yatırımı öngördüklerini belirterek, kentin ulaşım sorununu çözmek için gösterdikleri çabalara Marmaray projesinin de önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Konuşmaların ardından Yedikule'de tünel kazı çalışmasının yapıldığı yerde Deniz Yolları Limanlar ve Havameydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürü Ahmet Arslan ile video konferans yöntemiyle görüşen Başbakan Erdoğan, daha sonra Ayrılıkçeşme ve Yedikule'deki tünel delme çalışmalarını butona basarak başlattı.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim