Marmara Denizi'nin kuzeyi güneyinden yüksek
 
Selçuk Aval'ın haberi

Harita Genel Komutanlığı tarafından yayınlanan Harita Dergisi'nin son sayısında, "Marmara Denizi'ndeki deniz yüzeyi yükseklik değişimlerinin ERS -1, ERS -2 VE TOPEX/ POSEIDON uydu altimetre ölçüleriyle araştırılması" başlıklı makale yer aldı.

Ali Kılıçoğlu , Uğur Şanlı, Coşkun Demir , Hasan Yıldızlı, Ayhan Cingöz , Bahadır Aktuğ, Mehmet Açıkgöz tarafından yapılan araştırmada, özellikle son 15 yılda altimetre uydularından elde edilen deniz yüzeyi yüksekliği ölçülerinin kullanıcılara sunulmasıyla deniz yüzeyinin izlenmesi ve yer bilimlerinde çok çeşitli çalışmaların yapılması olanağı sağlandığı belirtildi.

Yapılan çalışmada, Marmara Denizi `nde ERS -1, ERS -2 ve TOPEX/POSEIDON uydu altimetre ölçüleri kullanılarak uydu izleri boyunca deniz yüzeyi yükseklik değerleri, deniz yüzeyi eğimi ve Marmara Denizi `nin kuzey ve güney kıyıları arasındaki deniz yüzeyi yükseklik farkı incelendiği belirtildi.

Uydu izleri boyunca iki farklı veri grubu ile yapılan hesaplamalar sonucunda, Marmara Denizi `nin kuzey kıyısında deniz yüzeyi yüksekliğinin, güney kıyısına göre ortalama olarak 7.1-11.5 santimetre aşağıda olduğu belirlendi.

Çalışmada, Marmara Denizi `nde mevcut yaklaşık 10 yıllık ERS -1, ERS -2 ve Topex/Poseidon deniz yüzeyi yükseklik ölçüleri kullanıldığı, Marmara Denizi `nin güney ve kuzey kıyıları arasındaki deniz yüzeyi yüksekliği farkı ile deniz yüzeyi eğiminin de belirlendiği kaydedildi.

(aa)

Editör: TE Bilişim