Marmara'da Ölen Yunuslar Boğulmuş

Kartal ve Pendik’te önceki gün bulunan yunuslara İstanbul Üniversitesi’nde otopsi yapılıyor. Veterinerlik Fakültesi’nde incelemeye alınan dişi yunusun yeni doğum yaptığı ve ölümünün bir mide probleminden kaynaklanmış olabileceği bildirildi. Kesin ölüm nedenlerinin yunuslardan alınan örneklerin incelenmesiyle ortaya çıkacağı belirtildi.
Kartal ve Pendik sahilinde önceki gün temizlik yapan belediye görevlilerinin bulduğu biri yavru, üç yunus ölüsü, İstanbul Üniversitesi’nin Su Ürünleri ile Veterinerlik Fakültesi tarafından inceleniyor. Tırtak cinsi yunusların ölüm nedeninin tespiti için otopsi yapan uzmanlar, ölüm nedeninin mide bağırsak probleminden kaynaklanmış olabileceğini belirledi.
Veteriner Fakültesi uzmanları, inceleme yaptıkları dişi yunusun yeni doğum yaptığını, midesinden bağırsağına uzanan bölgede daralma olduğunu, parazit örneklerinin de görüldüğünü belirtti.
Uzmanlar, yunusun yediği istavrit balıklarını henüz sindirememesinin de mide ve bağırsak problemine işaret olduğunu vurguladı. Veteriner Fakültesi uzmanları, akciğer, bağırsak parçacıkları ve kan örneklerinin detaylı şekilde incelenmesiyle ölüm nedeninin tam olarak belirlenebileceğini belirtti.
İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Dr. Arda Togay ise inceledikleri yunusun ölüm nedenini “boğulma” olarak tanımladı. Yunusta parazit tespit ettiklerini fakat bu memelilerde her zaman parazit olabileceğini vurgulayan Togay, üç yunusun ölümünün dışarıdan etki sonucu olduğunu savundu.
Togay, “İlk belirlemelere göre takıldıkları ağda boğuldukları ortaya çıkıyor. İncelediğimiz hayvan sağlıklı birey. Üç yunusun ölmesinde hastalıktan da şüphe edilir ama toksik etki göremedik. Bu da takıldıkları ağda boğularak öldüklerini gösterir. Kesin neden mide incelemesi sonucu ortaya çıkacaktır” dedi.

Zehirlenme ihtimali
Sualtı Araştırma Derneği’ne bağlı Deniz Memelileri Araştırma Grubu üyeleri ise Türkiye’de bu tür hayvan ölümlerinin ardından detaylı otopsi yapılmasının önemine değindi. Grup üyeleri, tırtak yunusun beslendiği balıklardan toksik maddeler almış olabileceğini, otopsinin denizlerdeki kirlenmeyi de belgeleyeceğini vurguladı.

Milliyet

Editör: TE Bilişim