Marmara'da deniz altına deprem gözlem istasyonu kuruluyor  
 
Marmara Denizi'nde fay hattıyla ilgili ilk çalışmayı gerçekleştiren Fransız Le Suroit gemisi, AB'nin ''Avrupa Denizleri Gözlem Ağı İstasyonları Projesi'' çerçevesinde Marmara Denizi'nde kurulacak 6 adet deniz altı gözlem istasyonu için yer seçimi yapıyor. 
 
Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, üniversite olarak 1999 depreminden bu yana araştırmalar yürüttüklerini belirterek, daha önce de hem Fransız Le Suroit gemisi hem de İtalyan Urania gemisiyle Marmara Denizi'nde çalışmalar yaptıklarını anımsattı.

Görür, AB'nin Avrupa denizlerindeki tehlikelere ilişkin ''Avrupa Denizleri Gözlem Ağı İstasyonları (ESONET)'' ve ''Avrupa Multidisipliner Deniz Altı Gözlem (EMSO)'' projeleri oluşturduğunu kaydederek, bu projelere Türkiye'den de İTÜ yürütücülüğünde bir ekiple katıldıklarını anlattı.

AB'nin bu projeleri çerçevesinde kuzey buz denizi, kuzey denizi, İrlanda'nın güney batısı, Azor Adaları, Portekiz'in güneyi, Fransa'nın güneyi, Doğu Sicilya, Güney Ege, Marmara ve Karadeniz'e deniz altı gözlem istasyonları kurulacağını ifade eden Görür, Fransız Le Suroit gemisinin de proje çerçevesinde Marmara Denizi'ne kurulacak istasyonlar için yer seçimi yaptığını dile getirdi.

Görür, ''Gemi, AB Projesi çerçevesinde Marmara Denizi'ne kurulması planlanan 6 deniz altı gözlem istasyonu için yer seçimi yapmak üzere ay sonuna kadar çalışacak. İlk pilot istasyon Körfez'de, 1999 deprem kırığının Marmara Denizi'ne dayandığı yere kurulacak'' diye konuştu.

-DENİZ ALTI GÖZLEM İSTASYONLARI-

Kurulacak gözlem istasyonlarının deniz altındaki gaz çıkışlarının fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirleyeceğini vurgulayan. Görür, bunları izlemenin de ''depremin ayak sesleri'' hakkında bilgi vereceğini söyledi.

''Deniz altı gözlem istasyonları, deniz altındaki doğal tehlikeleri araştırma odaklı olacak ve özellikle tsunami konusunda erken uyarı hizmeti verecek'' diyen Görür, Marmara Denizi'ne kurulacak bu istasyonların, Avrupa'daki diğer istasyonlarla entegre olacağını ifade etti.

İTÜ'nün yürütücüsü olduğu bu projeyi ''Marmara Deniz Altı Gözlem İstasyonu Projesi (MADGİP)'' adıyla Devlet Planlama Teşkilatına (DPT) da sunacaklarını anlatan Görür, DPT'nin de konuyla ilgilendiğini dile getirdi. Görür, ''AB, Marmara Denizi'ndeki bu çalışma için 2-2,5 milyon avroluk bir kaynak ayırdı. Projenin yürütücüsü İTÜ. Eğer projeye devlet kurumları dahil olmazsa Marmara Denizi'nde bu istasyonlar kurulamayabilir'' dedi.

Fransız Le Suroit gemisinin Marmara Denizi'nde yaklaşık bir ay süresince gerçekleştireceği çalışmalara ilişkin açıklamanın da Aralık ayı içinde yapılacağını belirten Görür, çalışmaya kendisinin yanı sıra Prof. Dr. Celal Şengör, Prof. Dr. Namık Çağatay, Prof. Dr. Remzi Akkök'ün de katıldığını söyledi.

Olası İstanbul depreminin de unutulmaya yüz tuttuğunu kaydeden Prof. Dr. Naci Görür, ''Olası İstanbul depremi hem yönetim, hem de millet tarafından gündemden düşürüldü'' diye konuştu.
 

Editör: TE Bilişim