Marmara'da Beyaz Köpük Alarmı! 
 
Marmara Denizi’ndeki köpüklenmeyi bilim adamları tartışıyor. Denizlerde tatsız şeyler yaşanır mı?

Biyologlar Derneği İstanbul Şube Başkanı Prof. Gülen, “Köpükler dibe çökerse denizlerde tatsız şeyler yaşanabilir” dedi.

Deniz yüzeyini kaplayan beyaz köpükler, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü binasında düzenlenen panelde tartışılıyor. Paneli düzenleyen Türkiye Biyologlar Derneği İstanbul Şubesi’nin Başkanı Prof. Dr. Dinçer Gülen, köpüklerin oluşumunun ’alg’lerden (deniz yosunu) ya da deniz analarından kaynaklandığı görüşlerinin hakim olduğunu belirterek, “Konuyla ilgili çalışmalar sürdürülüyor. Beni korkutan, bu köpükler dibe çökecek mi? Dibe çökme olursa denizlerde tatsız şeyler yaşanabilir. Oluşumla ilgili sürekli değişimler görüldü. Yeni çalışmalarla ilkbaharda bir toplantı daha yapılabilir” dedi.

Paneldeki konuşmacılar köpük için özetle şunları söyledi:

Deniz anası yol açtı!

Yrd. Doç. Dr. Ahsen Yüksek (İÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü): “Beyaz jelimsi tabakaya bir deniz anası türü sebep oluyor. Bu tür deniz anası, Marmara’ya 2005 yılında girdi. 1994’te gemi balast sularıyla gelen bir deniz anası türünün yol açtığı jelimsi tabaka, deniz dibinde kitlesel balık ölümlerine yol açtı.”

Fransa kıyılarında var

Doç. Dr. Yelda Aktan (İÜ Su Ürünleri Fakültesi): “Köpüklenme sadece Türkiye’de değil, özellikle Adriyatik Denizi, Batı Akdeniz, Fransa, İspanya ve İtalya kıyılarında da görüldü. İklim değişikliği ve insan baskısı nedeniyle olay daha sık ve daha çok meydana gelmeye başladı.”

Zehirsiz, insana bir zararı yok...

Doç. Dr. Çolpan Beken (TÜBİTAK uzmanı): “Oluşumun ’fitoplankton’ adı verilen tek hücreli bitkisel mikroskobik canlılardan meydana gelme olasılığı kuvvetli. İçinde toksik madde olmaması nedeniyle köpüğün insanlara bir zararı yok.”

Köpük alg patlaması

Levent Artüz (Hidrobiyolog): “Marmara’da görülen beyaz sıvı tabakan gerçekte bir alg (deniz yosunu) patlaması.”

milliyet

Editör: TE Bilişim