İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi'nin temizlenmesi için yürütülen çalışmaları içeren "140 Çözüm Projesi"ni, boğazda yaptığı tekne gezisinde açıkladı.

İDO Kabataş İskelesi'nden "Lüfer 6" adlı tekne ile İstanbul Boğazı'na açılan Topbaş, İstanbul'daki plajların geçmişte olduğu gibi halk tarafından kullanılmasını istediklerini belirterek, İstanbul'da yaşayan insanların buranın bir sahil kenti olduğunu tekrar hatırlayacaklarını dile getirdi.

Topbaş, kentin 234 kilometre sahil bandı bulunduğunu ve halen 161 kilometresinden denize girilebildiğini belirterek, "İstanbulluların da denize girmeye hakkı var. Önümüzdeki 3 yılın sonunda İstanbul sahillerinin her yerinden denize girilebilecek" dedi.

Topbaş, hazırlanan 140 çözüm projesinin İstanbul'da denize akan tüm dere ve atık suları kontrol altına alacağını ifade ederek, 140 projeden 35'inin tamamlandığını, 3 yılın sonunda da tüm projelerin tamamlanarak denizlere atık su deşarjının önleneceğini anlattı.

Yapılan 73 dere ıslahına da işaret eden Topbaş, kentte derelerin toplam uzunluğunun 603 kilometre olduğunu ve bunun 276 kilometresinin temizlendiğini kaydetti.

Topbaş, Kabataş İskelesi'nde tanıtımı yapılan deniz süpürme araçlarına işaret ederek, bu araçlarla yüzeysel atıkların da toplandığını ifade etti.

İstanbullulara çöplerini derelere ya da denizlere dökmemeleri çağrısında bulunan Topbaş, bu çöplerin daha sonra büyük maliyetlerle temizlenmeye çalışıldığını kaydetti.

Topbaş, içme suyu konusunda yapılan çalışmalara da değinerek, içme suyunda dünya standartlarının yakalandığını söyledi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim