Marmara Adası'nda Tekirdağ'a Bağlanma Tartışmaları

Ada genelinde yapılan referandum sonucunda halkın yüzde 93'ünün Balıkesir yerine Tekirdağ'a bağlanılması yönünde oy kullandığını ifade eden Saraylar Belediye Başkanı Güner Yavuz, gelen talepler üzerine konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi İçişleri Komisyonu'nda gündeme alındığını söyledi. Balıkesir il merkezine uzak olmanın dezavantajlarını yaşadıklarını ifade eden Başkan Yavuz, "Halkımızın büyük bölümü Tekirdağ'a bağlanılmasını istiyor. Bizim Tekirdağ'la aramız sadece 1,5 saat. İl merkezinde bir işi olan vatandaşımız sabahtan tekneye binerek Tekirdağ'a gidip işini halledebilir, akşama da döner. Ancak aynı gün içinde Balıkesir il merkezine gidip, işimizi halledip adaya geri dönmemiz mümkün değil. 40 yaşına gelmiş ancak daha ilini görmemiş vatandaşlarımız var. Bizler yerel yönetim olarak halkımızın isteklerine saygı duyarak gerekenleri yapmak zorundayız" dedi.

Marmara Belediye Başkanı Cem Kırık ise, yapılan referandum sonucunda halkın büyük kısmının Balıkesir'e bağlı kalınması yönünde oy kullandığını hatırlatarak, Tekirdağ'a bağlanılması konusunun sadece Saraylar için değil, Marmara ilçesi ile Avşa ve Ekinlik adalarını da kapsadığını söyledi. Balıkesir'den aldıkları hizmet yönünden bir sıkıntıları olmadığını ve Tekirdağ'a bağlanmak gibi istekleri olmadığını ifade eden Başkan Kırık, "Bizim Marmara Adası genelinde yaptığımız referandum resmi değildir.

Belediyeler merkeze sandık koymuş, eski seçmen listelerine göre oy kullanılmıştır. Bu belediyelerin yaptığı bir teamül yoklamasıdır. Saraylar Belediyesi'ne bağlı köy olmadığı için, onlara yakın olan köylerde bize bağlıdır ve kullandıkları oylar Marmara ilçesinden sayılmıştır. Referandum sonucunda sadece Saraylar beldesi ile yakının olan Asmalı ve Çınarlı köylerinde Tekirdağ'a bağlanılması yönündeki oylar fazla çıktı. Diğer merkezlerde ve toplam ada genelindeki sonuçlara bakıldığında Balıkesir'e bağlı olarak kalınması şeklindeki oylar fazla çıkmıştır. Ancak bağlanma konusu sadece Marmara Adası'nı kapsamıyor. Bize bağlı olan Avşa ve Ekinlik adaları da bu sürecin içindedir. Onlar Tekirdağ'a bağlanmayı istemediklerinden referanduma bile katılmadılar, onların gündeminde böyle bir konu yok. Bağlanma konusu sadece Saraylar Belediye Başkanı Güner Yavuz istiyor diye olmaz. Böyle bir olay gündemdeyse Yüksek Seçim Kurulu resmi bir referandum yapar halkın fikrini sorar. Eğer o zaman halkın çoğunluğu Tekirdağ'ı isterse bizde belediye olarak buna saygı duyar ve ne gerekiyorsa yapar, destekleriz. Biz Balıkesir'den aldığımız hizmetlerden memnunuz ve Tekirdağ'a bağlanmak gibi bir derdimiz talebimiz de yok. Marmara'daki vatandaşlarımız işleri olduğunda Balıkesir'e gidip halledebiliyor. Ana karaya ulaşmakta bir sıkıntı çekmiyoruz. Zaten adamız coğrafi olarak da Kapıdağ Yarımadası'na, Anadolu topraklarına yakın. Trakya bize uzak oraya bağlanmak istemiyoruz. Biz Saraylar beldesiyle aynı adada olsak da farklılıklarımız var. Onlar mermerle geçimlerini sağlıyorlar, ekonomileri mermere dayanıyor. Ancak adanın geri kalanı, zeytincilik ve balıkçılıkla uğraşıyor. Saraylar Beldesi, mermer ticareti ve ulaşımlarını Tekirdağ'a göre yönlendirmişler, onların ulaşımda sıkıntıları yok. Ancak bizler yıllardır Bandırma ve Erdek'le iş yapıyoruz, çocuklarımızı okutuyoruz, çoğunluğumuz Bandırma ve Erdek'te evleri var. Ben kişisel olarak da Tekirdağ'a bağlanmayı istemiyorum. Ancak halkımızın büyük çoğunluğu bunu talep ederse tabii ki bizde belediye olarak buna uygun davranırız. Sadece Saraylar'ın istemesiyle bu olmaz, Marmara, Avşa ve Ekinlik adasındaki vatandaşların çoğunluğunun istemesiyle bu gerçekleşebilir" şeklinde konuştu.

sondakika.com

Editör: TE Bilişim