'Yat limanlarının kapasitesini tek kuruş ödemeden iki katına çıkardık'  
 
Türkiye'nin yat bağlama kapasitesi devletin imkanları kullanılmadan son yedi yılda 9 bin 500'den 14 bin 500'e çıktı. Marina yatırımlarını, devletin kesesinden değil yap-işlet-devret (YİD) modeliyle hayata geçirdiklerini belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, özel sektör eliyle 98 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını kaydetti.  
 
Önümüzdeki aylarda, yine YİD modeliyle yeni 9 yat limanı (marina) ihalesine çıkacaklarını aktaran Yıldırım, bu limanlar içinde, özel sektörün 330 milyon dolarlık yatırım yapacağını dile getirdi. Yıldırım, Türkiye'nin yat bağlama kapasitesini 2023'te 50 bine çıkaracaklarını söyledi. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, İbrahim Çeçen'e ait IC Holding ve Camper & Nicholsons ortaklığının İzmir Çeşme'de inşa edeceği 400 yat kapasiteli marinanın temelini attı.

Temeli atılan marina 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlanacak. Marina için 12 milyon Euro yatırım yapılacak. 23,5 yıl olan işletme süresi sonunda 67 milyon dolar katma değer sağlanacak. Marinanın temel atma töreninde konuşan Bakan Yıldırım, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin yat turizminden gerekli payı almadığını ifade etti. Sebebini ise Türkiye'nin yat bağlama kapasitesinin düşük olmasına bağladı.

Son yıllarda yapılan yatırımlarla, marina kapasitesini iki katına çıkardıklarına işaret eden Ulaştırma Bakanı, şunları aktardı: "Ancak bu sayı yeterli değil. Sadece Akdeniz havzasında yılda 1 milyon yat ve teknenin dolaştığını tahmin ediyoruz. Bu sayının yüzde 85'ini İtalya, İspanya ve Fransa alıyor. Geriye kalanı, Akdeniz çanağındaki diğer ülkeler paylaşıyor. Tüm bunları göz önünde bulundurarak, Turizm Master planı hazırlandı. Ortaya 2023 hedefi konuldu. 2023'te kapasiteyi 50 bine çıkartacağız. Böyle olunca, Türkiye'nin Akdeniz çanağı yat turizmindeki payı yüzde 10'a çıkacak. Geliri ise 3,5 milyar dolardan 9 milyara yükselecek."

Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürü (DLH) Ahmet Arslan ise marinanın 6 ay içinde tamamlanmasını beklediklerini kaydederek, "Marina 23,5 yıl işletilecek. Yıllık kullanım bedeli tahmini, 1 milyon 555 bin TL olacak." dedi. Çeşme Marina temel atma töreni öncesinde, yapılan yatırıma yönelik İş Bankası ile kredi anlaşması imzalandı. Marinada, maksimum büyüklüğü 60 metre olan denizde 400, karada 100 tekne kapasitesi ve yatçıların ihtiyaç duyacağı tüm hizmetlerin yer alması öngörülüyor.  

Editör: TE Bilişim