Mardeniz de "Zoraki Kimyasalcı" oldu

Kuru yük armatörlük şirketi Mardaş Şirketler Grubu’na bağlı Mardeniz, Gruba bağlı İçdaş Tersanesi’nde inşa edilen ancak satılamayan kimyasal tankerlerin de işletmesini aldı. Şirketin ayrıca Uzakdoğu tersanelerinde inşası devam eden büyük tonajlı 10 adet dökme kuru yük gemisi bulunuyor.

Beş adet 35.000 ile 55.000 dwt aralığında dökme kuru yük gemisi işleten ve Uzakdoğu tersanelerinde 10 adet yeni in- şa kontratı bulunan Mardeniz, şimdi de kimyasal tanker işletmeciliğine soyundu. Filosunda bulunan yaşlı gemilerin ikisini geç- tiğimiz aylarda satan Mardeniz, şuanda 35.000-55.000 dwt aralı- ğında değişen beş adet dökme kuru yük gemisi işletiyor. Japonya başta olmak üzere Uzakdoğu tersanelerinde 11 adet handymax ve panamax tipi gemi siparişleri bulunan Şirket, bu sene teslim alacağı bir gemisini geçtiğimiz aylarda Yunanlı bir denizcilik firmasına sat- mıştı. Mardeniz Kiralama ve Lojistik Müdürü Mehmet Yakut, kalan gemilerin büyük kısmının 2011 ile 2012 yılları arasında filoya ka- tılacağını söylüyor.

Uzakdoğu tersanelerinde 10 milyar dolarlık yeni gemi sözleş- meleri bulunan Türk armatörlerinin siparişlerini iptal etmek için çe- şitli girişimleri olduğu biliniyor. Mardaş olarak böyle bir talepleri olup olmadığını sorduğumuzda Yakut “ Şirketimizin herhangi bir iptal talebi olmadı ancak, bazı gemilerin teslim tarihinin ertelenmesi için görüşmeler devam ediyor” dedi.

Denizcilik piyasalarının kötü gittiği bir dönemde İçdaş gibi bü- yük bir sanayi kuruluşuna bağlı olması, hiç şüphesiz Mardaş’ın fi- losu için bir avantaj. Yakut, “İçdaş’ın manevi desteği var. İçdaş’ın yük- lerini bizim gemiler taşıyacak diye bir şey yok. Mardaş ayrı bir şir- ket gibi hareket ediyor. Eğer gemilerin tarihleri uyarsa İçdaş’ın yük- lerini taşıyabiliyoruz” açıklamasında bulunuyor.

Satamayınca işletmeye başladı

Kuru yük armatörlük şirketi Mardaş Şirketler Grubu, geçen yı- lın sonunda kimyasal tanker de işletmeye başladı. Şirket, İçdaş’ın kendi tersanelerinde satış amaçlı inşa ettiği kimyasal tankerlerin iş- letmesini aldı. Kuru yük gemiler dışında şirketin filosunda 5800 dwt ile 6900 dwt arasında dört adet kimyasal tanker bulunuyor. Şir- ketin Operasyon Müdürü Mehmet Can, kimyasal tanker iş- letmeciliğinin kuru yükten farklı olması nedeniyle gemi- ler gelmeden önce yapılanmaya gittiklerini ve yeni istihdam yaratıldığını söyledi. 225.000 dwt’lik taşıma kapasitesine sahip beş kuru yük gemisi işleten Mardeniz geçtiğimiz aylarda fi- losunda bulunan 1985 yapımı 43.000 dwt’lik Ha- bibe Ana ve 42.000 dwt’lik Fatma Ana adlı ge- milerin toplam 10.3 milyon dolara satmıştı. İç- daş Şirketler Grubu’na bağlı Mardaş Denizci- lik’in, satılan gemi hariç Uzakdoğu tersanelerinde 10 adet daha gemisi bulunuyor.

Editör: TE Bilişim