Koca Piri Reis Gemisi, Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz araştırması yapmak üzere  Urla Limanı’ndan yola çıktı. Haftasonu, donanma eşliğinde arama yapacağı bölgeye ulaşması beklenen gemi, yaklaşık 2 haftalık bir sismik çalışma yapacak. İsrail’e misilleme için denize açılan 33 yaşındaki gemi ile ilgili çarpıntı bir ayrıntı da ortaya çıktı. Teknolojisi eskiyen gemi için getirilen yeni motorun 200 bin liralık KDV’si ödenemediği için gümrükte kaldığı öğrenildi.

Koca Piri Reis Gemisi, dün öğleden sonra İzmir Urla Limanı’ndan yola çıktı. Geminin arama yapacağı bölgeye hafta sonu ulaşması bekleniyor. Gemide 10’u bilimsel uzman olmak üzere 21 kişilik mürettabat bulunuyor. Donanma eşliğindeki gemi yaklaşık 2 hafta boyunca Doğu Akdeniz’de sismik araştırma yapacak. Bu süre hava şartlarına ve diğer koşullara göre değişebilecek.

Refakatçi donanma ilk değil

Piri Reis’i uğurlayan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Hüseyin Avni Benli, Milliyet’e yaptığı açıklamada, geminin daha önce de donanma eşliğinde göreve çıktığını belirterek, “Ege’de refakatçi veriyorlardı. Çünkü Yunanlar da veriyordu” dedi. 1978 yılında Batı Almanya Schiffweft Diedrich Oldersum tersanesinde yapılan geminin yapıldığı dönemin modern gemileri arasında yer aldığını anlatan Benli, zaman içinde ise teknolojisinin eskidiğini kaydetti. Bunun üzerine Devlet Planlama Teşkilatı’na (DPT) başvuru yaptıklarını ifade eden Benli, “Bu yıl gemi elden geçirildi. Yeni teknoloji ile teçhiz edildi” diye konuştu.

Yeni motor rehin kaldı!

Benli, gemiyi modernleştirmesi için yeni motor ve jenaratör de alındığını ancak parasızlık nedeniyle gümrüğe takıldığını açıkladı. 1 milyon TL harcanan makine için 200 bin lira KDV çıkarıldığını anlatan Benli, “Ödenek bitti. Ya ‘KDV’den muaf’ diyecekler ya da başka bir yerden para bulacağız” dedi. Gemide 2 ana işler bölüm bulunduğunu anlaatan Benli; bunlardan ilkinin sismik araştırma görevini yapan streamer ile kompresör olduğunu, diğerinin de gemiyi yürüten söz konusu makine olduğunu anlattı.

15-20 gün sürekli gidebiliyor

Herhangi bir limana yanaşmaksızın 15-20 gün aralıksız seyir yapabilme kapasitesine sahip olan K. Piri Reis,  konumlama sistemine, oşinografik, biyolojik, jeolojik-jeofizik ekipmanlara ve bir laboratura sahip.

Editör: TE Bilişim