Hasan: Kuzey Kıbrıslı işadamlarıyla güçlü ekonomik ilişkiler kurmak istiyoruz

Suriye-Türkiye İş Konseyi Eş Başkanı Bahattin Hasan başkanlığında 8 kişilik Suriyeli işadamları heyeti, dün gece KKTC'ye geldi. Heyet ilk ziyaretini Kıbrıs Türk Sanayi Odasına (KIBSO) yaptı. Hasan başkanlığındaki Suriyeli işadamları, Oda Başkanı Salih Tunar ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü.

Suriye-Türkiye İş Konseyi Eş Başkanı ve Suriye Milletvekili Bahattin Hasan, KKTC'li işadamları ile güçlü ekonomik ilişkiler kurmak istediklerini belirterek, Suriye ile KKTC arasında turizm ve sanayi alanlarında işbirliğine gidilmesi dileğinde bulundu.

Heyet Başkanı Bahattin Hasan, Kıbrıs sorununun adil çözümünü ve Kuzey Kıbrıs'taki iş adamlarıyla güçlü ekonomik ilişkiler kurmak istediklerini söyledi.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Salih Tunar ise Gazimağusa ile Suriye'nin Lazkiye arasındaki gemi seferlerinin yeniden başlatılması için girişim yaptıklarını açıkladı. Tunar, böylece iki ülke arasında hem ticari hem de turistik ilişkilerin geliştirilebileceğini kaydetti.

HASAN: “ORTAK YATIRIMLARIN BAŞLANGICI

Bahattin Hasan, Suriye ve Kuzey Kıbrıs arasında başarılı bir ekonomik işbirliği sağlamak üzere geldiklerini belirterek, bu ziyaretin ortak yatırımların da başlangıcı olmasını diledi. Hasan, turizm ve sanayi arasında iki ülke arasında işbirliğine gidilmesi dileğini ifade ederek, Suriye ekonomisiyle ilgili bilgiler verdi.

Suriye'de şu anda 12 özel üniversitenin faaliyet gösterdiğini, açık ekonomi sisteminin uygulandığını ve Suriye'nin kapılarını Arap-yabancı farkı gözetmeden dünyadaki tüm iş adamlarına açtığını kaydeden Bahattin Hasan, ülkelerinde yatırımların teşviki için iyi bir yasa bulunduğunu söyledi.

Hasan, Arap ülkeleriyle serbest bölge anlaşmaları imzalayan Suriye'nin gümrük muafiyetleri sağladığını, ilk serbest bölge anlaşmasını da kardeş ve komşu ülke Türkiye ile imzaladıklarını ve uygulamanın bu yılın başında yürürlüğe girdiğini bildirdi.

TÜRKİYE-SURİYE TİCARETİ

Bahattin Hasan, bu anlaşmayla iki ülke arasındaki ticaret hacminin 850 milyon dolardan 2 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini, hedeflerinin ise 4 milyar dolara çıkmak olduğunu ifade etti ve Türkiye ile Suriye'de işadamlarının karşılıklı birçok yatırım yaptığını anlattı.

Suriye-Türkiye İşadamları Heyeti Başkanı Bahattin Hasan, diğer ülkelerle eşitlik ilkesi temelinde ekonomik ilişkiler kurduklarını, Türkiye'ye bakışlarının ise dostluk ve kardeşlik bağlamında olduğunu vurgulayarak, Suriye'nin petrol, pamuk, tahıl, sebze, ayakkabı, konfeksiyon, temizlik malzemeleri gibi ihraç ürünleri satarken, başta Türkiye olmak üzere birçok ülkeden de ithalat yaptığını kaydetti.
Hasan, Kıbrıs sorununda adil ve kalıcı bir çözümü desteklediklerini vurgulayarak, KKTC ziyaretlerinin amacını, “güçlü ekonomik ilişki kurmak” olarak açıkladı ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'e yardımları için teşekkür etti.

“Şu anda kardeşim, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Salih Tunar'ın yanında olmaktan mutluluk duyuyorum” diyen Hasan, ülkesinde turizm, sanayi, denizcilik, hizmet sektöründe faaliyet gösteren iş adamlarını temsilen bir heyetle geldiğini belirtti.
Suriyeli iş adamı Hasan, Kıbrıs Türk Sanayi Odası yetkililerini en kısa sürede Suriye'de görme dileğini de ifade ederek, ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerin daha verimli olmasına yarar sağlamasını ve hayırlı olmasını diledi.

TUNAR: “SURİYE İLE İYİ İLİŞKİLER KURULMALI

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Salih Tunar da Suriyeli iş adamlarıyla görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Kıbrıs, Türkiye ve Suriye'nin yakın komşu ülkeler olduğuna işaret ederek, Türkiye ile Suriye arasındaki iyi ilişkilerin Suriye ile KKTC arasında da kurulması dileğinde bulundu.

Tunar, Oda olarak Suriye ile işbirliğine çok önem verdiklerini, 2005 yılında düzenledikleri fuara Halep Ticaret Odasından 10 kişilik heyetin de katıldığını, Kasım 2005'te ise Adana Ticaret Odası heyetiyle birlikte Kıbrıs Türk Sanayi Odasının Suriye'yi ziyaret ettiğini hatırlattı.

LAZKİYE'YE GEMİ SEFERLERİ

O dönemde de görüşmelerin ana konularından birini Gazimağusa ile Lazkiye arasındaki gemi seferlerinin yeniden başlatılmasının oluşturduğunu kaydeden Salih Tunar, bu seferlerin iki ülke arasında ticaret ve turizmi geliştireceğini söyledi.

Tunar, şu anda da Mersin Ticaret Odasıyla işbirliği içinde Gazimağusa-Mersin-Lazkiye seferleri için girişim yaptıklarını bildirdi.

KKTC ile Suriye arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini arzu ettiklerini kaydeden Tunar, Kıbrıs'ta 2004 yılındaki referanduma rağmen çözüme ulaşılamadığına işaret etti ve Avrupa ve tüm dünya ülkelerinin de kabul ettiği gibi Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların kaldırılmasının ülke ekonomisinin gelişmesi için ön planda olduğunu anlattı.

KIBSO Başkanı Salih Tunar, KKTC'nin turizm, eğitim, ticaret ve üretim alanlarında büyük potansiyel barındırdığını belirterek, “Bu potansiyeli harekete geçirmek bizlere düşer. Bu ziyaretle, ilişkilerimizin bu yönde gelişeceğinden eminim” dedi ve Suriyeli iş adamlarına teşekkür etti.

Suriyeli iş adamlarının Sanayi Odasını ziyareti sırasında Tunar ve Hasan birbirlerine ülkelerinin el işlerini simgeleyen hediyeler de takdim etti.

Kaynak: AA

Alıntı: Hürriyet Gazetesi

Yayın Tarihi: 25 Mart 2007

Editör: TE Bilişim