SeaNews Turkey'de (www.seanews.com.tr )  yer alan habere göre; Dünyanın en büyük konteyner taşımacılık şirketi Maersk Line’ın CEO’su Soren Skou, 2012 yılında 20 adet 18.000 TEU kapasiteli gemi siparişi verirken, talep canlılığı konusunda yanlış değerlendirme yaptıklarını itiraf etti. Şirket, şimdi CMA CGM ve MSC şirketleriyle ortaklaşa P3 Gemi Paylaşım Paktı içerisinde yer alarak Asya-Avrupa hattında maliyetleri düşürmeye ve kapasiteyi azaltmaya uğraşıyor. 
 
Soren Skou; Wall Steet Journal gazetesine yaptığı açıklamada, “Şu gayet açık ki biz şimdi 2011 yılı başlarına dönüp baktığımızda,  bu gemileri sipariş ederken bizim büyümeyle ilgili o zamanlar yaptığımız tahmin tutmadı” dedi. 
 
Maersk, yıllık maliyetlerini %8 oranında azaltmak ve ana ticaret hattı üzerinde konuşlanmış gemi sayısını 300’den 250’ye düşürmek amacıyla P3 Asya-Avrupa hattı üzerindeki gemilerde 3,7 milyar ABD doları dağıtmayı hedefliyor. 
 
Bununla birlikte Maersk CEO’su 20 adet Triple-E sınıfı mega geminin devreye girmesi kapasiteyi yine de %6 oranında artıracak.
 
Journal of Commerce’te yayınlanan bir raporda vurgulandığına göre ise,  her ne kadar P3 şebekesi daha az sayıda büyük geminin kullanılmasıyla maliyetlerde azalma sağlayacaksa da, küresel ölçekte navlun fiyatlarını aşağıya çeken arz fazlasına bir çözüm getiremeyecek. Asya-Avrupa ticaretinde bu yıl içerisinde navlunlar %30 düşme gösterdi ve TEU başına 1000 Doların altına indi. 
 
Eğer Avrupa Birliği hukuksal olarak onay verirse, P3 Paktına dahil şirketler Asya-Avrupa ticaretinin %40’ından fazlasını kontrol eder duruma gelecekler. P3 Paktı 2014 yılının ikinci çeyreğinde hizmet vermeye başlamayı planlıyor.

Editör: TE Bilişim