Lukoil Başkanı Vahit Alekperov, Zonguldak’ta yatırım tutarı 3 milyar dolar olan 8-10 milyon ton kapasiteli bir rafineri kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) başvuru yaptı. Yatırımın beş yılda tamamlanacağını belirten Alekperov, Lukoil Dağıtımın eylül ayından itibaren Türkiye’de faaliyete geçeceğini bildirdi.

Dünyanın en büyük petrol şirketi olarak gösterilen Rus Lukoil’in Başkanı Alekperov, EPDK Başkanı Yusuf Günay’ı makamında ziyaret ederek, rafineri başvurusunu resmen yaptı. Alekperov, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye petrol piyasasına aktif biçimde gireceklerini kaydetti. Dağıtım lisansı alan Lukoil’in Eylül ayından itibaren faaliyete başlayacağını belirten Alekperov, “Eylül’den itibaren Türkiye yollarında Lukoil logolu petrol istasyonları açılacak. Bulgaristan ve Romanya rafinerilerinden tedarik sağlamaya da başladık” dedi.

Petrol hacimlerinin yıllık yüzde 5-7 oranında büyüdüğünü kaydeden Alekperov, petrollerini Karadeniz’den Avrupa pazarlarına ulaştırdıklarına dikkat çekerek, “İstanbul Boğazları sorunu bizi de endişelendiriyor. Taşımada yoğunluk var. Birkaç proje değerlendiriyorduk. Hem Rus hem Kazak petrolünü çıkarıyoruz. Hazar boru hattında hissedarız. Onun için Zonguldak’ta rafineri kurmak istiyoruz” dedi.

REKABETİ ARTIRACAĞIZ

Yıllık 8-10 milyon ton kapasiteli rafinerinin yaklaşık 3 milyar dolara malolacağını belirten Alekperov, Türkiye petrol piyasasında rekabeti artıracaklarını kaydederek, “Lukoil, kuyudan istasyondaki tabancaya kadar tüm aşamalarda çalışan bir şirket olarak rekabeti artıracak. Sert rekabet adil fiyat getirir” dedi. Ürünlerin AB standartlarına uygun olacağını belirten Alekperov, Lukoil’in Bulgaristan, Romanya, Ukrayna da dahil olmak üzere yedi rafinerilerinin olduğunun altını çizdi.

VERGİ İNDİRİMİ İSTEDİ

Rafinerinin kuruluş süresinin, hükümetle görüşülecek teknik konulara bağlı olduğunu kaydeden Alekperov, arazi tahsisi ve vergi konularında Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüşeceklerini ifade ederek, “Bu kadar büyük bir projenin vergi indirimlerinden yararlanacağını düşünüyoruz. Enerji Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde, bir çalışma grubu oluşturulmasını tasarlıyoruz” dedi. Alekperov, rafinerinin normal koşullarda tamamlanma süresinin beş yıl olacağını kaydetti. Alekperov, Erdoğan hükümetinin yasa değişiklikleriyle yabancı yatırıma uygun bir ortam yarattığını da belirtti.

Alekperov, soru üzerine, Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı için Çalık ve ENI ile görüşmediklerini ancak görüşmelerinin ihtimal dahilinde olduğunu söyledi. Lukoil’in kendi petrollerinin yüzde 60’ını yurt dışında pazarladığını vurgulayan Alekperov, ham petrol satışından çok işlenmiş ürün satışıyla ilgilendiklerini bildirdi. Alekperov, Samsun-Ceyhan projesinde finansman anlaşmasından önce teknik ve ekonomik olarak projenin ayrıntılarının hesaplanması gerektiğini ifade etti.

 GÜNAY: 9 MİLYAR DOLARLIK BAŞVURU ALDIK

EPDK Başkanı Yusuf Günay ise Türkiye petrol piyasasını düzenleyen kurumun başkanı olarak Lukoil gibi dünyanın önemli bir petrol şirketinin Türkiye’de yatırım yapmak istemesinden memnuniyet duyduğunu kaydetti. Lukoil’in de başvurusuyla birlikte son bir ay içinde yerli ve yabancı şirketler tarafından sadece rafineri kurmak üzere EPDK’ya yapılan başvuruların toplam yatırım tutarının 9 milyar dolar olduğunu kaydeden Günay, “Bu rafineri başvurularının toplam yıllık işleme kapasitesi 35 milyon tondur. Bu yatırımlar ülkemizin yıllık 27.6 milyon tonluk yıllık rafineri kapasitesini iki katından fazla arttırabilecek büyüklüktedir” dedi.

Türkiye’nin gelişen ekonomisi ve hayata geçirdiği uluslararası projeler sayesinde dünyanın ilgi odağı olduğunu belirten Günay, “Türkiye, Avrupa’nın en hızlı gelişen petrol piyasalarından birine sahiptir. 2000 ile 2005 yılları arasında azalma eğilimi gösteren akaryakıt satışlarından son bir buçuk yılda yüzde 6 ile 9 arasında değişen oranlarda artışlar görülmektedir. Üstelik bu artış dünya petrol fiyatlarındaki artış eğiliminin sürdüğü ve ülkemizin dünyanın en pahalı akaryakıt pompa fiyatına sahip olduğu bir konjonktürde yaşanmaktadır” diye konuştu.

Sektördeki gelişme eğiliminin rafinaj ihtiyacını da artırdığını vurgulayan Günay, Türkiye’nin yüzde 20’ye yaklaşan bir rafineri açığı olduğunu bildirdi. 2005’te 6 milyon ton civarında ürün ithalatı yapıldığını vurgulayan Günay, “Ayrıca AB Çevre Mevzuatları çerçevesinde gelecek yıllarda yürürlüğe girecek standartlar kapsamında ürün ikmali için de rafinaj talebi artmaktadır. Özellikle motorin talebindeki artışa paralel olarak önümüzdeki 10 yılda petrol ürünleri açığının 15 milyon tonu aşabileceği hesaplanmaktadır. Bu açık ya ithalat ile ya da ülkemizin rafineri kapasitesinin artırılarak karşılanacaktır” dedi.

15 GÜNDE LİSANS VERİRİZ

Günay, soru üzerine, Lukoil’in mevzuatta belirtilen işlemleri yapıp belgelerini tamamlamasından itibaren 15 günde rafineri lisansını verebileceklerini belirtti.  Toplantıya katılan Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen ise, rafineri kuruluşu ile Zonguldak’ın kömüre dayanan tek çeşit ekonomisine petrol ile ivme kazandırılacağını söyledi. Şirkete her türlü desteği saylayacaklarını belirten Erkmen, Zonguldak halkının da yatırımı desteklediğini kaydetti.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim