Lucien Arkas’tan yarınlara miras

Lucien Arkas “İzmir’i İzmirlilere tanıtmak istedim” dedi ve kentin görsel arşivi olabilecek bir koleksiyon ortaya çıktı.

Sekizi Türk, 18 fotoğraf sanatçısı, İzmir'in günümüzdeki halini tam bir yıl boyunca farklı bir gözle ölümsüzleştirdi. Çekilen on binlerce kareden seçilenler, "İzmir: Yarınlara Bir Miras" adıyla Arkas Sanat Merkezi'nde görücüye çıktı. Aslında o fotoğraflar, kısa süre sonra kentin görsel arşivi olacak.

Lucien Arkas, "İzmir'i İzmirlilere tanıtmak istedim" diyor ve ekliyor; "İki yıl önce 18. ve 19. yüzyıllarda İzmir Sergisi açtık. O dönemde pekçok eski fotoğraf elimizdeydi. Bunlar hepimizi çok etkiledi. Geçmişin İzmir'ini çok daha iyi anlama fırsatı bulduk. Dedik ki peki şimdi İzmir nasıl? Gelecekte, bugün nasıl görünecek? Fikir buradan çıktı." Biri durdursun şu adamı. Çünkü ona yetişemiyoruz. Bizim 50 yıl belki de 100 yıl ötemizi düşünüyor. Ticaretteki başarısını anlıyorum, spordakini de, sanata olan düşkünlüğünü de biliyoruz. Ama bu kez yaptığı şey hem sarsıcı hem şaşırtıcı. Lucien Arkas, bu sefer İzmir'in bugününü, yarınlara miras bıraktı.

FİKİR BAŞKA SERGİDEN

8'i Türk 18 fotoğraf sanatçısı, İzmir'in günümüzdeki halini tam bir yıl boyunca farklı bir gözle ölümsüzleştirdi. Çekilen on binlerce kareden seçilenler dün, "İzmir: Yarınlara Bir Miras" adıyla Arkas Sanat Merkezi'nde görücüye çıktı. Aslında baktığımız ve sizin de bakacağınız o fotoğraflar, kısa süre sonra kentin görsel arşivi olacak. Lucien Arkas'a soruyorum, "Neden böyle bir sergi?" diye, "İzmir'i İzmirlilere tanıtmak istedim" diyor. Zaten gönüllü tanıtım elçimiz, ama dur durak bilmiyor. Yazının başında dediğimi sakın yapmayın. Ola ki bu bu adamı durdurmak isterseniz tüm İzmir'i karşınızda bulursunuz. Arkas'ın kendisi zaten bu haliyle yarınlara bir miras. Geleceğe bırakılacak bu serginin kaynağı da aslında tamamen eski fotoğraflar.

Arkas, bunu şöyle anlatıyor. "İki yıl önce 18. ve 19. Yüzyıllarda İzmir Sergisi açtık. O dönemde pek çok eski İzmir fotoğrafı elimizdeydi. Bunlar hepimizi çok etkiledi. Geçmişin İzmir'ini çok daha iyi anlama fırsatı bulduk. Dedik ki peki şimdi İzmir nasıl? Gelecekte, bugün nasıl görünecek? Fikir buradan çıktı. İzmir'i İzmirlilere tanıtmak istedik. İzmir'in bugününü kültürünü, yaşantısını fotoğraflarla ölümsüzleştirerek bir sonraki kuşağa aktaracak projenin, kent belleğinin oluşmasında da büyük katkı sağlayacağına inanıyorum." Sergide yer alan fotoğraflar, gördüğümüz bildiğimiz şeyler olmasına karşın bir başka bakış açısıyla farkedemediklerimizi gözler önüne seriyor.

Lucien Arkas bunu "Ben Tuzla'daki Kuş Cenneti'ni bilirim ama sabahın dördünde kuşların havalanmasını görmemiştim" diye açıklıyor. Arkas Sanat Merkezi'ndeki sergi açılmadan saatler önce buluştuğumuzda Arkas, binanın bilinmeyen özelliklerinden de bahsetti. İnanın burası İzmir'in en büyük şanslarından bir tanesi. Şans çünkü, İzmir yangınında, yanmamış. Alevler, bahçeye geldiğinde durmuş. Bunun için Arkas "Mukadderat" yorumunda bulunuyor ve "Burası İzmir'in saat kulesi gibi simge bir bina. Hatta saat kulesinden de eski. Sadece İzmir'in simgesi parlatmak lazımdı, yontmak lazımdı, çamurunu atmak lazımdı. Restorasyonunu yaptık. İnsanlar gelsin buradaki o güzel sergileri görsün istiyorum" diyor.

BAŞKA BİR GÖZLE

İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği işbirliği ile hazırlanan sergide özellikle Türk fotoğraf sanatçısı Murat Germen'in eserlerine dikkatli bir gözle bakmanızı öneririm. Muta- morfoz serisine ait önemli eserler var. Mutasyon ve metamorfozdan türeyen "muta-morfoz" kavramıyla İzmir'e baktığınızda ilk olarak "Burası İzmir mi?" diyeceksiniz ikinci olarak da o fotoğrafların nasıl çekildiğini merak edeceksiniz. Germen, fotoğraflarında "Daha güçlü olanın yaşamaya devam ettiğini" anlatıyor. Bizim İzmir'e ne yaptığımızı çıplak gözle görmemizi sağlıyor.

Bu fotoğrafları miras olarak bırakacağız ama aslında gerçekten bırakmak istediğimiz miras bu mu sorusunun yanıtını ise siz vereceksiniz

Editör: TE Bilişim