Lokmacı Kapısı Acıldı

LEFKOŞA - Kıbrıs'ta toplumsal çatışmaların başladığı 1963 yılından buyana 45 yıldır kapalı bulunan Lefkoşa'daki Lokmacı kapısı (Ledra caddesi), törenle KKTC ile Kıbrıs Rum kesimi arasındaki yaya geçişine açıldı.
KKTC Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararla KKTC ile Kıbrıs Rum kesimi arasında karşılıklı geçişlerin başladığı 23 Nisan 2003'den beri sürekli gündemde olan Lokmacı Kapısı'nın açılması nedeniyle Ledra caddesinin tam ortasında tören düzenlendi.
Kıbrıs'ın ilk ikiye ayrıldığı yer olması nedeniyle ''bölünmüşlüğün simgesi'' olarak nitelenen Lokmacı kapsının açılış törenine, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın BM ve AB ile müzakerelerden sorumlu Temsilcisi Özdil Nami, Rum yönetimi Başkanlık Danışmanı Yorgo Yakovu, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğluları, Lefkoşa Rum Belediyesi Başkanı Eleni Mavro, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilci Vekili Elizabeth Sphere, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) yöneticisi Titiana Zennaro, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin, KKTC'den bakan ve milletvekilleri, davetliler ve vatandaşlar katıldı.
Nami törende yaptığı konuşmada, açılışın sembolik olduğunu ve pozitif bir havayı temsil ettiğini belirtti, iki halkın cesaret gösterdikten sonra tüm sorunların üstesinden geleceğini kaydetti. Nami, "iki tarafın birleşmesi için bir engelin daha ortadan kalktığını" ifade etti.
Yakovu da "Kapılara gerek yok, her taraf açık olsun" diye konuştu.
Açılış için düzenlenen törenin ardından Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Bulutoğluları ile Lefkoşa Rum Belediyesi Başkanı Mavro kapının önce Türk tarafına sonra Rum tarafına geçtiler. (AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim