Mersin Deniz Odası’nda, Lojistik Platformu Başkanı ve MDTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jozef Atat, Lojistik Derneği (LODER) Başkanı ve Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Tanyaş ve Lojistik Platformu Koordinatörü Fevzi Filik’in katılımıyla  ‘Lojistik Platformu’nun çalışmaları ve Lojistik Merkez ile ilgili son gelişmeler’ konulu bir basın toplantısı düzenledi.

Lojistik ve Dış Ticaret Sertifika Programı Başlıyor

20 Nisan Cuma günü MDTO Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Atat, eğitim programlarına bir yenisini daha ekleyerek, Lojistik ve Dış Ticaret Sertifika Programlarının 7.sinin başlatıldığını söyledi. Atat’ın verdiği bilgiye göre; eğitim programı 15 Mayıs’ta başlayacak. 12 hafta sonu ve 84 saat sürecek. Programda lojistik yönetimi, depo yönetimi, tedarik zinciri taşımacılık yönetimi, forwarderlik-brokerlik ve kişisel gelişim konularında kapsamlı eğitimler verilecek.

20’si MTSO ve MDTO üyelerinden olmak üzere, toplam 40 kişiye lojistik eğitimi verileceğini bildiren Jozef Atat, diğer 20 kişinin işadamlarından oluşan bir komitenin yaptığı mülakatla, sektöre eğilimli kişiler arasından seçileceğini ve eğitim bitiminde kursiyerlere 3 aylık staj olanağı tanınacağını kaydetti.

LODER Başkanı Prof.Dr. Mehmet Tanyaş ise, lojistik sektörünün uzman eleman ihtiyacından bahsederek şöyle konuştu: ‘Lojistik taşımacılığın ötesinde bir kavram. Taşıma kelimesi lojistiği tek başına temsil etmiyor. Taşımacılık dışında, depolama, paketleme, katma değer hizmetler, gümrük muayene, ekspertiz, sigorta, stok ve sipariş yönetimi gibi en az 7 faaliyetin birlikte yapılması gerekiyor. Dünyanın geleceği bu. Dünyanın geleceği hizmeti tek noktadan almaya doğru gidiyor. Dolayısıyla entegre hizmet vermek esas. Nakliye hizmetinden lojistik e geçmek isteyenlerin bu entegre hizmetleri verebilir hale gelmeleri gerekir. Bu da uzmanlık demektir. Bizim eğitimimiz de uzman yetiştirmeye yönelik bir eğitim.’

2 Yeni Proje Geliyor

Lojistik Platformu Koordinatörü Fevzi Filik de, 2012 yılının kendileri için bereketli başladığını belirterek, eğitim programını dışında 2 yeni projeleri daha olduğunu açıkladı. Platform bünyesinde, Türkiye’de ilk defa Tedarik Zinciri Akredite Test ve AR-GE Merkezi adı altında bir laboratuvar kurulduğunu kaydeden Filik, burada imalat sanayinin, paket ve ambalaj kullanan firmaların ihtiyaç duyabileceği tüm testlerin yapılacağını bildirdi. Merkezde ayrıca, tersine mühendislik denilen 3 boyutlu kopyalama ve bunun prototipini yapacak bir AR-GE içeriğinin de olduğuna dikkat çeken Filik, ithal ettikleri üründe değişiklik yapmayan isteyen dış ticaret firmalarının bu merkezde ürün üzerinde istedikleri değişikliği yapıp,  prototip alabiceklerini anlattı.  

Türkiye’de 31 ülkenin savaştığı bir projede platform olarak önemli bir başarı kazandıklarını aktaran Filik, RIS Mersin’in devamı niteliğinde olan bu projenin, kurulan platform ve kümelerin desteklenmesi için mali kaynak aktarımı anlamına geldiğini söyledi. Filik şöyle devam etti: ‘Toplam bütçesi 1,5 milyon Euro’luk bir projenin 250 bin Euro’sunu 6 ortaktan biri olan Mersin aldı. Türkiye’yi Mersin Lojistik Platformu temsil etti. Ortaklarımız Hollanda, Almanya, İspanya, Danimarka ve İsveç’ten lojistik firmaları.  2012-2013 yıllarında iki tane uluslararası lojistik konferansına Mersin ev sahipliği yapacak. 6 ülke de buna zorunlu destek sağlayacak. Ayrıca, 2013-2014 yıllarında işadamlarının da katıldığı ikili görüşme platform aracılığıyla yapılacak. Eşleştirme yaparak firmalarımızın uluslararası alanda açılımına hizmet verebileceğiz. Bunun dışında uluslararası katılım ile ilk defa Türkiye’de yabancı şirketlerin patronları ile Türk şirketlerin patronlarına workshoplar düzenleyeceğiz.’

İlk defa bir ilin, Mersin’in Avrupa Lojistik Merkezler Kümesi’ne üye olacağı bilgisini de veren Filik, bunun önemli bir gelişme olduğunun altını çizerek, Avrupa’da artık Mersin’in bir lojistik üs olduğunu kanıtladıklarını ifade etti.

Lojistik Merkez’de Neden Gecikiyoruz?

Basın mensuplarının Mersin’de kurulması planlanan Lojistik Merkez’in neden geciktiği sorusu üzerine hem eğitim programlarını hem de lojistik merkezi, bir arada götürmeye çalıştıklarını belirten Başkan Jozef Atat, ’Lojistik Merkezimiz olsun ve Türkiye’de ilk olsun istedik. Limanın olması ve burada lojistik faaliyetlerin çok olması sebebiyle Lojistik Merkeze gereksinim duyuldu. Yer belirlendi, proje çizildi, Devlet Demiryolları tarafından ön ihale yapıldı. Ancak bir yerde geldik takıldık. Bin 700 dönümlük yerde belli başlı şahıs arazileri var. Bu şahıs arazilerinin bir kısmı satın alındı. Alınamayanlar kamulaştırılacak. Kamulaştırma yapılırken bazı yerler tarım arazisi olduğu için Toprak Kurulu'ndan izin almak lazım. Toprak Kurulu'na başvurumuzu yaptık, onlar toplanacağı zaman baktık ki, bazı vatandaşlarımız arazilerde narenciye ağaçları dikmişler. İşimiz Toprak Kurulu'na kaldı. Oraya ağaç diken vatandaşlara örtü parası verip arazinin onlardan alınması gerekiyor. Bu da 2-3 ay içinde çözülecek bir durum. Ondan sonra bir şey kalmayacak. Sayın Bakanımız Çağlayan’ın sözü var. Burada lojistik alanında çalışmak isteyen birçok firma var ama elimizde olmayan sebeplerden dolayı gecikme oluyor’ diye konuştu.

LODER Başkanı Mehmet Tanyaş ise, durumun İstanbul’dan bakınca tuhaf göründüğünü kaydederek ‘Mersin’in bizim için örnek olan,  önem arz eden bir yapısı var. Burada hükümetin yapısı içinde başka bir güçler savaşı var gibi geliyor. Son kararnamelere bakınca 4 merkez olduğu görülüyor. Ekonomi Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Gümrük Bakanlığı bünyesinde merkezler var. Hükümetin lojistik merkezlerle ilgi kendi içinde bir çerçeve oluşturması ve bu konunun netlik kazanması gerekir. Biz hangi merkeziz? Diğer taraftan Toprak Kururlu kararının neden çıkmadığı anlaşılmayan bir durum. Niye bu karar çıkmıyor, onu ilgililere sormak lazım. Burası Avrupa’dan ilgi gören bir yer. Yurt dışı talepler var ancak bir süre sonra bunlar da gidecek ve tren kaçacak’ ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim