DOKUZ EYLÜL’DE “LİMANLAR VE LOJİSTİK ZİNCİRDEKİ GELİŞMELER” KONFERANSI

“DENİZCİLİK ŞİRKETLERİNİN LİMAN SEÇİMLERİNDE EN BÜYÜK ETKEN MALİYETLER”

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nin ev sahipliğinde 17 Ocak 2011 günü İzmir’de gerçekleştirilen “LİMANLAR VE LOJİSTİK ZİNCİRDEKİ GELİŞMELER” başlıklı konferansta Avrupa Özel Liman Operatörleri Federasyonu Genel Sekreteri Dr. Diego TEURELINCX ve Belçika Antwerp Üniversitesi Ulaştırma ve Bölgesel Ekonomi Departmanı Yük Akışları Araştırma Merkezi Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Thierry VANELSLANDER Avrupa’da ve Belçika’da limancılık konusunda meydana gelen son gelişmeleri belirterek gerçekleştirilen yeni araştırmaların sonuçlarını açıkladılar. TEURELINCX ve VANELSLANDER açıklamalarında limancılık sektörünün önemli bir rekabet ortamından geçmekte olduğunu belirterek, denizcilik işletmelerinin liman seçimlerindeki en önemli değişkenin maliyetler olduğunu kaydettiler.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Denizcilik İşletmeleri Yöentimi Bölümü Öğretim Görevlisi Çimen KARATAŞ ÇETİN’in açılışını yaptığı konferansta Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet FÜZÜN de bir konuşma yaparak Türkiye ve özellikle İzmir için denizcilik ve limancılık faaliyetlerinin önemini vurguladı.

DR. THIERRY VANELSLANDER’İN KONUŞMASI

Daha sonra ilk olarak söz alan Belçika Antwerp Üniversitesi Ulaştırma ve Bölgesel Ekonomi Departmanı Yük Akışları Araştırma Merkezi Yöneticisi Dr. Thierry VANELSLANDER “Belçika Limanlarının Lojistik Zinciri içindeki Rekabet Stratejileri” başlıklı konuşmasında Antwerp, Gent, Zeebrugge, Dostende gibi Belçika Limanlarının yük trafiği hakkında bilgi vererek bu limanların Hamburg- Le Havre liman sırasındaki diğer rakip limanlar karşısındaki konumlarını inceledi.

Belçika’da liman seçimlerinin yüzde 100 oranında denizcilik şirketleri tarafından yapıldığını açıklayan Dr. VANELSLANDER bu ilişkilerin %30’unda yüklerin etkisi olmakla birlikte nihai kararı yine denizcilik şirketinin verdiğini belir terek liman seçimlerinin %36’sında göndericinin, %28’inde alıcının, %6’sında ise nakliye yüklenicisinin de etkileri olduğunu açıkladı.

Dr. VANELSLANDER gerçekleştirdikleri araştırmada denizcilik şirketlerinin liman seçiminde en etkili faktörlerin sırasıyla aşağıdaki gibi oluştuğunu belirtti:

1. Maliyet
2. Yük cinsi ve miktarı
3. Hinterland bağlantıları

Liman hizmet zincirlerinde de karar vermede en önemli değişkenin yine maliyetler olduğunu belirten Dr. VANELSLANDER, liman hizmetlerinin homojen olmamasının karar sürecini zorlaştırdığını açıkladı.

DR. DIEGO TEURELINCX’IN KONUŞMASI

Daha sonra söz alan Avrupa Özel Liman Operatörleri Federasyonu (FEPORT) Genel Sekreteri Dr. Diego TEURELINCX, “Avrupa Terminallerindeki Lojistik Gelişmeler” başlıklı konuşmasında limancılık sektörünün bir endüstri olduğunu ve sanayi ve lojistik hizmetleri birleştiren bir küme görevi gördüğünü açıkladı. AB’nin ihracat ve ithalatının %72’sinin denizyolu ulaşımı ile gerçekleştirildiğini belirten Dr. TEURELINCX, limanların istihdam, katma değer, yatırım, doğrudan ve dolaylı etkiler ile çarpan etkileri yarattığını açıkladı.

Türkiye’de TÜRKLİM’in de üyesi olduğu Avrupa Özel Liman Operatörleri Federasyonu ile ilgili bilgiler veren Dr. TEURELINCX, FEPORT’un Avrupa limanlarının ve liman birliklerinin sorunlarını AB nezdinde temsil ettiğini açıkladı.

Konuşmasında terminal yönetimindeki yeni gelişmelere ağırlık veren Dr. TEURELINCX, yönetimin stratejik vizyona sahip olarak teknolojideki hızlı gelişmeler karşısında maliyet-fayda yönlü kararlar alması gerektiğini belirtti. Toplam lojistik etkinliğin kalite performansının ve finansal istikrarın parçası olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. TEURELINCX, limanların lojistik zincirde büyümelerinin önemini açıkladı.

İzmir Vali Yardımcısı  Şükrü KARA, Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdür Yardımcısı Durmuş ÜNÜVAR, DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf ÖZTÜRK, TÜRKLİM Genel Sekreteri İrfan BİLGİN, Türkiye İş Bankası Lojistik Grup Başkanı Süha AKTAŞ, TURKON İzmir Şubesi Müdür Nur ÖZGEN, NEMPORT Liman Müdürü Oğuz TÜMİŞ, TCE EGE Liman İşletmesi Sorumlusu Usluhan ALGÜR ve diğer sektör temsilcilerinin katıldığı konferans soru-cevap bölümü ile sona erdi. Konferans sonunda konuşmacılara teşekkür belgeleri TÜRKLİM Genel Sekreteri İrfan BİLGİN ve Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hakkı KİŞİ tarafından verildi.

17-18 Ocak 2011 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ni ziyaret eden Dr. Diego TEURELINCX ve Yrd. Doç. Dr. . Thierry VANELSLANDER aynı zamanda Fakülte öğretim üyeleri ve öğrencileri ile birlikte “Limanlar ve Lojistik” Çalıştayını düzenlediler. Hem konukların, hem de Fakülte öğretim üyelerinin sunumlarıyla gerçekleştirilen çalıştayda fikir alışverişi sağlanarak, geleceğe ilişkin projeler ve işbirliği olanakları tartışıldı.
 
THIERRY VANELSLANDER’IN ÖZGEÇMİŞİ

Thierry Vanelslander 2005 yılında Antwerp Üniversitesi uygulamalı ekonomi alanında doktora yapmıştır. Halen, ulaştırma ve bölgesel ekonomi departmanının ev sahipliği yaptığı yük akışları üzerine araştırma merkezinde yöneticilik yapmaktadır. Akademik kariyeri süresince, Antwerp Üniversitesinde ulaştırma ve bölgesel ekonomiler alanında araştırmacı olarak çeşitli projeler yürütmüştür. Halen, Endüstriyel Mekan, Gelişmiş Ulaştırma Ekonomileri ve Deniz Teknolojileri konularındaki derslerin koordinatörlüğünü yapmaktadır. Aynı zamanda Maria Curie ve Asya Link eğitim programlarında çalışmaktadır. Araştırmaları liman ve denizcilik sektöründeki işletme ekonomisi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Doktora tezi limanlardaki konteyner elleçleme rekabet ve işbirliği üzerinedir.   

DIEGO TEURELINCX’IN ÖZGEÇMİŞİ

Diego Teurelincx ticaret mühendisidir. Yüksek lisansını ulaştırma ve limancılık alanında yapmıştır. İş hayatına, iç sularda taşımacılık, yakın yol deniz taşımacılığı ve yük elleçleme konularına yönelik araştırma projelerinde ulaştırma danışmanı olarak başladı.  Daha sonraki dönemde Antwerp Liman Otoritesine katılarak limanın büyüme projelerinde görev aldı. Avrupa düzeyinde, Avrupa Komisyonu (DG TREN) ile birlikte liman uzmanı olarak çalıştı. Halen, genel terminal operatörleri ve yükleyicileri Avrupa temsilcisi olarak Avrupa Özel Liman Operatörleri Federasyonu’nun genel sekreterliğini yürütmektedir.

 

Editör: TE Bilişim