Denizcilik Müsteşarlığı, millileştirilmiş yüklerin, Türkiye limanları arasında taşınmasını sağlayacak bir düzenleme için çalışma başlattı. Düzenleme ile hem kabotaj taşımacılığı yaygınlaşacak hem de uluslararası transit ticarette önemli bir adım atılmış olacak.

Türkiye, 1926`dan beri 1 Temmuz`da Kabotaj Bayramı`nı kutluyor ama kabotaj taşımacılığının 4 milyon teu`ya yaklaşan toplam konteyner taşımacılığı içerisindeki oranı yüzde 1`i bulmuyor. Gümrük engelleri nedeniyle Türk firmalarının millileştirilmiş yükleri, Türkiye`deki limanlar arasında taşınamıyor. Denizcilik Müsteşarlığı önümüzdeki günlerde yapacağı çalışma ile bu konudaki engelleri aşmayı planlıyor. Böylece Türkiye kabotaj taşımacılığını yaygınlaştırdığı gibi uluslararası transit ticarette de önemli konuma ulaşabilecek. Taşımacılığa önemli paralar ödeyen sanayici ve ihracatçı firmaları rahatlatacak bu uygulama için denizcilik firmaları da yatırım hazırlığı içinde.

Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Özkan Poyraz, millileştirilmiş yüklerin Türkiye`deki limanlar arasında serbestçe taşınması için yaptıkları çalışmaların önemli noktaya geldiğini söyledi. Poyraz, "Önümüzdeki günlerde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım`ın başkanlığında Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile görüşüp kabotaj taşımacılığının önündeki engelleri aktaracağız. Hazırlanacak bir genelge ile limanlarımızda kabotaj ve uluslararası transit taşımacılığın önünün açılacağını düşünüyoruz" dedi.

Limanlar arasında taşımacılık yapılamıyor

Türkiye`de konteyner taşımacılığının ülkenin ithalatına ve ihracatına yönelik olduğunu dile getiren Poyraz, toplam deniz taşımacılığında transit yük taşımacılığının payının yüzde 4`te, kabotaj taşımacılığının payının da yüzde 0,5`te kaldığını söyledi. Yerel gümrüklerin uygulamalarındaki farklılığın ülkenin bir limanından diğer limanına taşımacılığa engel olduğunu kaydeden Poyraz, "İzmir`den Odessa`ya gidecek bir gemi yüklediği konteynerleri Trabzon`da indiremiyor. Mersin Limanı`ndan çıkan yük de İzmir Limanı `na indirilemiyor. Çünkü limanda transit ve kabotaj yükleri ihraç ve ithal yükleriyle beraber depolanamıyor. Karışma ve kaçakçılık olacağı gerekçesiyle gümrük idareleri buna engel oluyor. Dolayısıyla binlerce TIR ve kamyon Anadolu`nun yollarına düşüyor. Bu yükler daha fazla maliyetle liman kentine veya onun hinderlandına karayolu ile ulaştırılıyor. Oysa Avrupa, limanları arasında taşımacılığı teşvik ediyor. Bugün Yunanistan`ın Pire Limanı`nda taşımacılığın yüzde 48`i transit" diye konuştu.

Kabotaj yüklerinin payı yüzde 50`ye çıkabilir

Transit taşımacılıktan Türkiye`nin çok daha fazla gelir kazanabileceğini ifade eden Poyraz, özelleştirilen Mersin ve özelleştirme onayı bekleyen İzmir limanlarının bu uygulama ile canlanacağını dile getirdi. Poyraz, ayrı bir kabotaj limanı yapmanın gereksiz yatırım olduğunu belirtti. Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh ise limanlar arasında taşımacılığın başlaması halinde toplam konteyner taşımacılığında kabotaj yüklerinin payının yüzde 50`ye kadar çıkabileceğini, limanlar arasında ticaretin canlanacağını söyledi. Dologh, "Bu iş bir genelge ile çözülür. Yapılacak olan limanlarda kabotaj yüklerine ayrı bir yer tahsis etmektir. Kaçakçılık veya karışma olmasın diye de kabotaj yüklerini taşıyan konteynerleri farklı renklere boyayabiliriz" dedi. Yapılacak düzenleme ile Türk limanlarının uluslararası mallar için aktarma hizmeti vermesi de sağlanacak.

Çandarlı için ihaleye çıkılıyor

Dünyada denizcilikte yaşanan gelişmenin Türk limanlarına da olumlu etki yaptığını açıklayan Özkan Poyraz, "Bu noktada en önemli liman projesi Kuzey Ege`de yer alan Çandarlı Limanı Projesi" dedi. Poyraz, buranın hem liman hem tersane olarak projelendirildiğini ve yap-işlet -devret modeliyle ihaleye çıkarılacağını kaydetti.

kaynak Referans

Editör: TE Bilişim