Mersin'de el konulan prinçlerde iki ayrı GDO

Mersin Limanı’nda el konulan pirinçlerin GDO’lu olduğunun belirlendiği iddia edildi: Pirinçler hem Çin hem de ABD kaynaklı GDO içeriyor

Taraf gazetesinin haberine göre İstanbul Teknik Üniversite’si (İTÜ) Mersin Limanı’nda el konulan pirinçler üzerinde yaptığı kimliklendirme testinde iki ayrı GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) türü tespit edildi. Bunlardan biri Çin’de çiftçilere devlet tarafından gizlice ürettirilen BT63, diğeriyse ABD kaynaklı LL601 türü. Bulgular kesinse bu dünyada bir ilk olacak.

Karnesi ürkütücü

Uzmanlar daha önce ABD ve Çin’de üretilen iki ayrı tür GDO’lu pirincin aynı partide ele geçirildiği başka bir vaka olmadığını belirtiyor. Söz konusu GDO’lu pirinçlerin karnesi de hayli kötü. BT63 türü GDO’lu pirinçlerin içinde böcekleri öldürmeye yönelik toksinler olduğu iddia ediliyor. Fareler üzerinde yapılan deneyler BT63’ün alerjiye neden olduğunu ortaya çıkarmıştı.

LL601 ise ABD’nin sadece deneme amaçlı üretildiğini açıkladığı bir tür. 2006 yılında ABD’de deneme amaçlı ekilen LL601, bölgedeki tarlalara sıçrayınca üretimi yapan firma ABD’li çiftçilere 750 milyon dolar tazminat ödemek zorunda kalmıştı.

Bakan ‘bulaşma var’ dedi

Habere konu olan 23 ton pirince Mersin Limanı’ndan Türkiye’ye sokulmak üzereyken geçen ay el konuldu. Hükümet kaynakları pirinçlerin GDO’lu olmadığını açıkladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise pirinçlere gemiyle nakledilirken GDO bulaşmış olabileceğini söyledi. Olayla ilgili başlatılan soruşturma çerçevesinde pirinçleri Türkiye’ye getiren üç firmanın yöneticileri tutuklandı. Ancak tutuklananlar daha sonra yapılan itiraz üzerine mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

Editör: TE Bilişim