Liman zirvesi Kasım başında
 
Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu üyeleri, İzmir Limanı’na yapılacak yatırımların hızlandırılması konusunda Kasım başında Ulaştırma Bakanı’yla bir araya gelecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “limanda otonom yönetim” önerilerinin Ankara’da dikkatle incelendiğini söyledi.
 
 
İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu’nun (İEKKK) 15. toplantısında ağırlıklı olarak liman ve körfez konusu ele alındı. Ulaştırma Bakanlığı tarafından açıklanan “İzmir Limanı’na yönelik orta ve uzun vadeli yatırım” programının, durumun aciliyeti göz önüne alınarak “öne çekilmesi” talebinde bulunan Kurul üyelerinde mesaj gönderen Bakan Binali Yıldırım, Kasım başında bir araya gelerek bu konuyu görüşeceklerini bildirdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, daha önce Lucien Arkas ve Ender Yorgancılar’la birlikte gerçekleştirdikleri Özelleştirme İdaresi ziyaretinde dile getirdikleri “limanda otonom yönetim” önerisinin Ulaştırma Bakanlığı tarafından ciddi olarak incelendiğini söyleyerek, “Bakanlık Müsteşarı da bir açıklamasında bu konuya değindi. Bakan Bey’in de bu konuya sıcak baktığını, Sayın Müsteşar’ın sözlerinden algılayabiliyoruz. Bu da son derece iyi bir gelişme. Otonomda bize görev düşerse, devreye gireceğiz. Bu tamamen Ulaştırma Bakanlığı ile yapacağımız işbirliği sonucunda gerçekleşecek bir konu” diye konuştu.

Başkan Kocaoğlu, “Biz İzmir Limanı’na yapılacak yatırımların orta-uzun vade şeklinde bölünmesinin zaman kaybı olacağı ve İzmir Limanı’nın bir gerileme süreci yaşayacağı düşüncemizi aktardık. Sanıyorum olumlu bir netice alacağız” dedi.
 
Kurul’un başarısı

Geçtiğimiz günlerde imzalanan İstanbul-İzmir otoyolu sözleşmesinde, çalışmaların eşzamanlı olarak her iki taraftan da başlatılma konusunun da yer aldığını hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı, elde edilen bu sonucun, İzmir Ekonomik kalkınma Koordinasyon Kurulu üyelerinin bir başarısı olduğunu kaydetti. Toplantıda, İzmir körfezinin eski işlerliğine kavuşturulması konusundaki çalışmaları hakkında da bilgi sunan Başkan Kocaoğlu özetle şunları söyledi:

“Körfez’e akan 14 derenin belli başlıları liman içinde toplanmış durumda. Bunlar sürekli alüvyon ve çöp taşıyorlar. Biz ne kadar temizlesek de, Meles Deltası denilen yere ciddi bir kirlilik geliyor. Ayrıca Bostanlı Deresi’nden geliyor kirlilik. Eski Gediz yataklarıyla beraber bunların aralıksız temizlenmesi gerekiyor. Böylece hem deniz suyu kalitesi artıracağız hem de su sirkülasyonunu sağlamış olacağız. Limanının hayatiyetini sürdürmesi için bunları yapmaya mecburuz. Ama bunun için bir de ÇED süreci yaşamamız gerekiyor. Biz ÇED sürecine kalmadan körfezde dip temizliği yapacak makine ve ekipmanları almak konusunda karar verdik. Zaten şu anda DLH'nın kepçesi ile dere ağızlarını temizliyoruz. Bu temizlikleri sürdürürken bir taraftan da körfezde açacağımız kanalla ilgili ÇED sürecini başlatmak için çalışıyoruz.”

Editör: TE Bilişim