İzmir Liman Operasyonunun Savcısı Görevden Alındı

İzmir Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Baş’ın yerine atanan Mustafa Doğru, İzmir'deki rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun savcısı Ali Çelik’i görevden aldı.

HSYK tarafından görevden alınan Izmir Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Baş’ın yerine atanan Mustafa Doğru, ilk olarak Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan Ipek’in görevden alınmasını istediği, TCDD Izmir Liman Işletmesi'ndeki rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun savcısı Ali Çelik’in görevini değiştirdi.

HSYK tarafından ilk olarak, Örgütlü Suçlar Bürosu’nun başında bulunan Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Haydar, ardından soruşturmayı kapatması için kendisine telefon eden Müsteşar Ipek’in sözlerini tutanakla kayıt altına alan Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş görevden alınmıştı.

Izmir Adliyesi’nde son olarak, söz konusu operasyonunu düzenleyen Örgütlü Suçlar Bürosu’nda değişiklik yapıldı. Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında fezleke hazırlanmasına sebep olan ve Müsteşar Ipek'in görevden alınmasını istediği Savcı Çelik’in de bulunduğu Örgütlü Suçlar Bürosu’nda görevli bütün savcıları görevden aldı. Bunlar arasında, Izmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk operasyonu davasının soruşturma savcısı olan Birol Cengil’in de olduğu öğrenildi. Genel Soruşturma Bürosu’nda görevlendirilen bu savcılardan boşalan Örgütlü Suçlar Bürosu’na Ahmet Türkoğlu, Mehmet Alyaprak, Cevat Mert Koparal ve Ismail Arslan getirildi. Izmir eski Cumhuriyet Başsavcısı Baş, limanda rüşvet ve yolsuzluk operasyonundan önce kendisine telefon ederek soruşturmayı durdurmasını isteyen Kenan Ipek’in sözlerini, tutanakla kayıt altına almıştı.

Daha sonra ise HSYK tarafından görevden alınmıştı. Başsavcı Baş’ın tuttuğu tutanaktaki ifadelere göre Müsteşar Ipek, "Bu saatte git, cumhuriyet savcısını değiştir, tüm kararları iptal et, bu soruşturmayı durdur. Bunu yapmazsan sonuçlarına katlanırsınız." diyerek soruşturma savcısı Ali Çelik’in görevden alınmasını istemişti. Çelik, soruşturma kapsamında gözaltına alınıp tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan, Binali Yıldırım'ın bacanağı Cemalettin Haberdar'ın serbest bırakılmasına da itiraz etmişti.

Editör: TE Bilişim