Çarşamba günü Libya'nın Bingazi Limanı liman tesisleri yakınına bomba yağdıran savaş uçağının eski General Halife Haftar taraftarı olduğu bildirildi...

Petrol tesisleri bulunmayan limanda ne ölçüde hasar meydana geldiği bilinmiyor.

Halife Haftar, Libya'da geçtiğimiz Mayıs ayında başarısız bir yönetimi ele geçirme girişiminde bulunmuştu. Haftar'ın Trablus ve Bingazi'de desteği bulunuyor.

Halife Belkasım Hafter (Haftar) Kimdir?
El-Fercani kabilesinden olan Halife Hafter 1943 yılında Libya'nın kuzeydoğu kesimindeki Ecdebiye kentinde dünyaya geldi.[1] Bingazi Askeri Akademisi'nden mezun olduktan sonra Sovyetler Birliği'nde askeri eğitim gördü. 1 Eylül 1969'da, Kral I. İdris'i devirerek cumhuriyet ilan eden Yüzbaşı Muammer Kaddafi öncülüğündeki Özgür Subaylar Hareketi içinde yer aldı.
Darbeden sonra oluşturulan Devrim Komuta Konseyi içinde yer alan Hafter daha sonra Kaddafi'nin kurmaylarından biri oldu. 1986'da, iç savaşın içindeki Çad'a gönderilen Libya kuvvetlerinin komutanı oldu. Eylül 1987'deki bir çatışma sırasında Çad güçleri tarafından tutsak alındı. Bu yenilgiden sonra Libya ile Çad arasında imzalanan ateşkesten sonra Libya'nın Çad topraklarına yönelik bütün saldırılarını durdurduğunu açıklamasından sonra Libya yönetimi Hafter ve onunla birlikte tutsak alınan diğer Libyalılar için bir girişimde bulunmadı.[2][3] Halife Hafter bunun üzerine Libyalı askerlerle birlikte ABD’ye ait bir askeri uçakla Çad'dan Zaire’ye gitti. Aynı zamanda Libya ordusundan da ayrılmış olan Hafter daha sonra ABD'ye gitti ve 2011'e kadar orada yaşadı.[1]
2011 yılına Libya İç Savaşı sırasında ABD'den ülkeye döndü. Mart ayında bir askeri sözcü Kaddafi'ye karşı mücadele eden kara güçlerinin başına geçtiğini açıkladıysa da Geçici Ulusal Konsey bu açıklamayı inkar etti. Yine de Hafter muhalif kuvvetler içinde önemli bir komutanlık görevi üstlendi.
2012 yılında yaklaşık 150 Libyalı üst düzey komutan, Halife Hafter komutasında bir genelkurmay başkanlığı kurulmasını teklif etti; ancak siyasi yetkililer bu teklifi kabul etmedi.
Şubat 2014'te televizyon aracılığıyla Libyalı siyasi yetkililerin görevden uzaklaştırılması için askeri adımlar atılması yönündeki açıklamasıyla yeniden gündeme geldi. 15 Mayıs 2014 tarihinde, Hafter, çeşitli suçlamalarda bulunduğu Bingazi’deki İslamcı gruplara karşı “Onur Savaşı” başlattığını duyurdu; parlamento niteliğindeki Libya Ulusal Kongresi’ne askeri müdahalede bulunarak meclisi ve hükümeti feshetti ve ülkedeki aşırı gruplara karşı mücadele başlattığını açıkladı. Aynı ayın sonlarında İslamcı gruplar tarafından Libya Ulusal Kongresi’nden uzaklaştırılan eski başbakan Ali Zeydan ile 40 kongre üyesine ek olarak deniz ve hava kuvvetleri ile kara kuvvetlerinin büyük kısmı Hafter'in hareketini desteklediklerini açıkladı.[4]
Haziran ayının başlarında Bingazi kentinde Halife Hafter yanlıları ile radikal İslamcı Ensaru’ş Şeria güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, 4 Haziran'da Hafter'in Bingazi kentindeki karargahına bir intihar saldırısı gerçekleştirildi. Saldırıda Hafter yara almazken 4 kişi yaşamını yitirdi.

Editör: TE Bilişim