Libyalı yaralılar İzmir'e getirilecek

Türkiye, Libya'daki çatışmalarda yaralananlara şifa elini uzatırken, bu ülkeye düzenlenecek hava harekatının komuta merkezi seçilen İzmir, yaralıların tedavisinde de sağlık üssü olarak belirlendi. Önümüzdeki pazar veya pazartesi günü İzmir'e ulaşması beklenen Ankara Feribotu ile gelecek yaralılar Çeşme'de kurulacak Sahra Hastanesi ve İzmir'deki hastanelerde tedavi edilecek.

Çeşme Limanı yakınlarında Sahra Hastanesi kurma çalışmalarına başlanırken, yaralarının durumlarına göre sevk edilecekleri İzmir'deki hastaneler de 'alarm' durumuna geçirildi. İzmir İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Özkan, yaralıları taşıyan feribotun en erken pazar günü Çeşme Limanı'na ulaşmasını beklediklerini belirterek, "Gelen yaralılar Seferihisar, Urla, Çeşme ve İzmir'deki hastanelerimizde tedavi edilecek" dedi.

Türkiye olarak NATO'nun Libya'daki savaş ile ilgili 'insani yardım' ve 'silah ambargosu' görevlerine katıldıklarını açıklayan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise, "Başbakanımızın talimatıyla Libya'daki yaralıların Türkiye'de tedavi edilmesi öngörüldü. Bu konuda İzmir'e görev verilmesinden dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz" dedi.

SEFERBERLİK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Libya'daki yaralıların Türkiye'de tedavi edilmesi kararlaştırılırken, tedavi üssü seçilen İzmir'de seferberlik ilan edildi. Çeşme Kaymakamı Cafer Sarılı, toplam 3 bin 500 metrekare alana sahip olacak sahra hastanesi için yapılan çalışmaları yerinde dün denetledi. Sarılı, Libya'dan getirilecek yaralılar için Çeşme Limanı'nın yan tarafında bulunan Ulusoy Liman İşletmesine ait boş alanda sahra hastanesi kuracaklarını, bu çalışmaların 1 Nisan akşamı tamamlanacağını belirtti.

Sarılı, Libya'dan yaralı tahliyesi için görevlendirilen Ankara Feribotu ile sürekli temas halinde olduklarını, ancak feribotun yaşanan olaylar nedeniyle henüz Libya'daki limana yanaşamadığını öğrendiklerini söyledi.

Dün geldiği İzmir'de gazetecilerin İzmir'in NATO üssü olmasıyla ilgili sorusuna yanıt veren Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül,

"İzmir'deki Hava Kontrol Merkezi bir üs değildir. Bir karar mekanizmasıdır. NATO bir savuma teşkilatıdır. İzmir herhangi bir ülkenin veya NATO'nun hava üssü durumunda değildir. Bundan sonra da olmayacaktır. Kullanılan kuvvetler tamamen milli kuvvetlerdir" dedi. NATO'da Libya konusunda üç aşamalı karar alındığını hatırlatan

Bakan Gönül, şöyle devam etti: "Birincisi insani yardım, ikincisi silah ambargosu üçüncüsü de hava uçuşların yasaklanmasıydı. Biz Türkiye olarak insani yardım ve silah ambargosu görevlerine katıldık. Başbakanımızın talimatıyla oradaki yaralıları Türkiye'de tedavi edilmesi öngörülmüştür. Bunda İzmir'e görev verilmesinden dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz."

Başbakan ve Sağlık Bakanı gelebilir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Prof.Dr. Recep Akdağ'ın İzmir'e gelerek Libya'dan İzmir'e gelecek yaralılar ile ilgili çalışmaları yerinde inceleyeceği öğrenildi. Yetkililer, Erdoğan ve Akdağ'ın programlarının uygun olması durumunda İzmir'e gelebileceklerini ifade etti.

 

Editör: TE Bilişim