Le Figaro'dan Ceyhan'a Övgü : "Akdenizdeki Siyah Altın Çeşmesi"
 
Fransız Le Figaro Gazetesi, Ceyhan ile İlgili Haberinde "Dünyanın En Uzun Özel Boru Hattı" Olarak Nitelendirdiği Btc'nin Moskova İçin Olumsuz Olduğunu Yazdı. Gazete, Samsun-ceyhan Boru Hattının Tamamlanması ile Türkiye'nin "Kilit Geçiş Noktası" Rolü Oynayacağını Yazdı.


Bakü-Bitlis-Ceyhan boru hattının taşıdığı petrolün boşaltıldığı Ceyhan terminali "Akdeniz'deki siyah altın çeşmesi" olarak nitelendirildi.


Fransız Le Figaro gazetesi, BTC'yı "dünyanın en uzun özel boru hattı" olarak adlandırırken, Samsun-Ceyhan boru hattının tamamlanması ile Türkiye'nin "kilit geçiş noktası" rolü oynayacağını yazdı.

Le Figaro, "Akdeniz'deki siyah altın çeşmesi" başlığı kullandığı Ceyhan kaynaklı haberinde dünyanın en büyük özel boru hattının Suriye sınırına birkaç yüz kilometre uzaklığında Ceyhan terminalinde son bulduğunu belirtti.  

Azerbaycan'daki petrol rezervlerinin Ceyhan'a ancak ABD'nin güçlü iradesi ve BP'nin liderliğindeki konsorsiyumun 4 milyar dolarlık yatırımı sayesinde ulaştırılabildiğine dikkat çekilen haberde projenin gerçekleşmesinin Moskova için olumsuz bir gelişme olduğunu kaydetti.

Rus tankerlerinin Boğaz üzerinden petrol taşımalarının yarattığı kaygılara dikkat çeken gazete, İstanbul'dan yılda geçen 50 bin gemiden yüzde 10'unun tanker ya da metan gazı taşıyan gemiler olduğunu vurguladı.

Le Figaro, Rusya sonunda Türkiye'nin kaygılarını dikkate alarak petrolünün bir kısmının Anadolu üzerinde boru hattı ile taşınmasını kabul ettiğini, Samsun-Ceyhan boru hattı projesinin gerçekleşbilmesi için 5 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu da belirtti. Gazete, bu proje tamamlandığında "Türkiye'nin Batı'taki tüketici ülkeler ile dünya petrol rezervlerinin yüzde 70'ini bulunduran Doğu'daki komşu üretici ülkeler arasında kilit bir geçiş noktası olarak rolü tesis edilmiş olacak " yorumunu yaptı.

Haber: ANKA (Ankara Haber Ajansı)

Alıntı: Haberler.Com

DenizHaber'in Notu: Orijinal haberin linki:

http://www.lefigaro.fr/matieres/20070622.FIG000000097_ceyhan_une_fontaine_d_or_noir_en_mediterranee.html

Editör: TE Bilişim