'Kybele'nin tarihe yolculuğu yarım kaldı

'İzmir-Foça-Marsilya Tarihe Yolculuk Projesi' kapsamında 1700 mil kat ederek Fransa'ya ulaşan Kybele adlı tekne, Marsilya'daki marinada sulara gömüldü. Foçalıların izlediği rotayı takip ederek Marsilya'ya ulaşan teknenin kaptanı Osman Erkut, paramparça olsa da Kybele'yi yüzdürüp Türkiye'ye geri getireceğini söyledi.

8 Haziran 2009 günü İzmir'in Urla ilçesinden yola çıkan Kybele'nin kaptanı ve 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Başkanı Osman Erkurt, normal şartlarda 15 Kasım 2009 tarihinde, antik özellikleri barındıran teknenin dönüşünün planlandığını söyledi. Teknenin, bağlı bulunduğu marinada battığını ifade eden Erkurt, "Henüz ne olduğunu bilmiyoruz. Raporları göreceğim. Bizimkinden başka batan tekne yok. Hava muhalefeti oldu ama önemli değildi. Soruşturma sürüyor." dedi.

Sadece yelken ve küreklerle Marsilya'ya götürülen Kybele, yüzlerce kültürel, ekonomik ve sosyal faaliyeti kapsayan 'Fransa'da Türkiye Yılı Temmuz 2009-Mart 2010' etkinlikleri çerçevesinde bu ülkede bulunuyordu. Kybele'nin ekibinde, çoğu üniversiteli 20 kürekçi, 3 yelkenci görev almıştı.

Editör: TE Bilişim