Tüm dünya Kuzey Kutbu`na akın ediyor

ABD`li uzmanlara göre dünyanın el değmemiş petrol-gaz rezervlerinin yüzde 25`i Kuzey Kutbu`nda. 
 
IQALUIT - Kuzey Kutbu `nun engin enerji kaynakları uğruna kıyısı olan beş ülkenin (ABD , Rusya , Kanada , Norveç , Danimarka ) başlattığı yeni Soğuk Savaş `ta, Rusya `nın Arktik Okyanusu`nun dibine bayrak dikmesi cevapsız kalmıyor. Kutup seferine çıkan Kanada Başbakanı Stephan Harper , iki yeni askeri üs kuracaklarını açıkladı. 1.2 milyon kilometrekareye yayılan Lomonosov Sıradağları`nın tıpkı Rusya ve Kanada gibi aslında (Grönland üzerinden) kendi toprağı olduğunu öne süren Danimarka da, bunu haritayla kanıtlamak üzere bölgeye bir bilim adamları ekibi gönderiyor.

Harper , Resolute Koyu`nda ordu eğitim merkezi, Baffin Adası `nda derin deniz limanı inşa edileceğini açıklarken, `Arktik egemenliğinin ilk ilkesi, `ya kullanırsın ya kaybedersin`dir. Dünyaya Kanada `nın Arktik `te gerçek, büyüyen, uzun vadeli bir varlığı olduğunu ilan ediyoruz` dedi. Güney Kore `nin bile buz kıran kapasitesini artırma gereği duyması uzmanlarca `Dünya Arktik `e geliyor` diye yorumlanırken, Danimarka `nın 40 kişilik uluslararası keşif ekibi de Lomonosov `un okyanus altından Grönland `a bağlı olduğunu kanıtlama peşinde. Bilim Teknoloji Bakanı Helge Sander `Kuzey Kutbu `nun Danimarka `ya verilebileceğinin işaretleri var` dedi.

Küresel ısınma sebebiyle buzların erimesi kutba akını kolaylaştırırken, ABD `nin Illinois Üniversitesi `nin Arktik uzmanı William Chapman kutuptaki buz oranının tarihte ölçülen en düşük düzeye indiğini söyledi. Kutuptaki buz oranının 50 yıl öncesine dek yüzde 25-30 oranında azıldığını aktaran Chapman , üstelik bu yıl buzların daha azalması ve bulutlanma olmaması nedeniyle kutbun daha fazla güneş ışığına maruz kalıp daha fazla ısınacağını belirtti. (Dış Haberler )

Radikal
 

Editör: TE Bilişim