29 Mayıs Çarşamba günü Kuzey Kore, ABD tarafından el konulan bir kargo gemisinin serbest bırakılmasını sağlamak için Birleşmiş Milletler'de diplomatik bir kampanya başlattı ve herhangi bir işlem yapılmazsa "istenmeyen sonuçlar" olabileceğini belirtti.
Kuzey Kore büyükelçisinin yaptığı açıklamada, Kuzey Kore Büyükelçisi Kim Song, BM siyasi şefi Rosemary DiCarlo ile yaptığı görüşmede Pyongyang’ın BM'nin müdahale edeceği yönündeki taleplerini baskılamak için uyarıda bulunduğunu belirtti.
Amerika Birleşik Devletleri 9 Mayıs'ta, BM'nin yasaklı nükleer silahlar ve balistik füze programları üzerindeki yaptırımlarına aykırı olduğunu iddia ederek, Kuzey Kore kömürünü ihraç etmek için kullanıldığını savunarak devlete ait Wise Honest'i alıkoyduğunu duyurdu.
Ele geçirme, Pyongyang'ın kısa menzilli füzesinin fırlatılmasını takip eden gerginliklerin ardından geldi ve Cumhurbaşkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasındaki Hanoi zirvesinin çöküşünden bu yana görüşmelerin kilitlendi.
Kuzey Kore filosunun en büyük kargo gemilerinden biri olan Wise Honest, Nisan 2018'de Endonezya'da Kuzey Kore kömürüyle yüklü iken tutuklandı.
ABD tarafından el konulan gemi Pago Pago'ya yerleştirildiği Amerikan Samoası'na götürüldü.

Kuzey Kore büyükelçisi BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e 18 Mayıs'ta Wise Honest'in geri alınması için "acil önlemler" talep eden bir mektup yazdı.
Bir BM sözcüsü, siyasi ilişkiler genel sekreteri Kim ile DiCarlo arasındaki toplantı hakkında yorum yapmaktan kaçındı, ancak BM yaptırım komitesinin konuyu ele alması gerektiğini söyledi.
Güvenlik Konseyi Perşembe günü Kuzey Kore hakkındaki yaptırım komitesinin raporunu dinleyecek.

Editör: TE Bilişim