Yüzen kumarhane

Kuzey Kıbrıs'la İsrail arasında gemi turizmi aralık ayı sonunda başlıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), İsrail’e yönelik gemi turizmi hamlesi başlattı.

Hayfa-Mağusa arasında düzenlenecek seferler, aralık ayı sonunda başlayacak. KADA Denizcilik Şirketi’nin sahibi Cafer Gürcafer, Hayfa-Magosa seferleri için İspanya’dan 6 milyon 650 bin Euro’ya “Med Dream” adlı bir gemi satın aldı.

650 yolcu kapasiteli, içinde bir de kumarhane bulunan gemi, önceki gün törenle Magosa  Limanı’na yanaştı. Gürcafer,“Bu uzun soluklu bir mücadelenin sonucu... Gemimiz Türk Denizcilik Müsteşarlığı’na kayıtlı. Yani Türk bayraklı. Med Dream’i 1 ay bakıma alacağız. Önümüzdeki hafta da İsrail’den heyetler gelecek. Seferlerle ilgili son düzenlemeler yapılacak’’ dedi.

500 MİLYON $ GELİR

Gemi seferleriyle yılda 100 bine yakın İsrailli turistin Kuzey Kıbrıs’a geleceğini söyleyen Gürcafer, şöyle konuştu: “Bu da yıllık 500 milyon dolarlık turizm geliri anlamına geliyor. Tüm altyapı çalışmalarımızı tamamladık. Magosa Limanı’na 2.5 milyon dolar harcanarak bir yolcu salonu yapıldı. İsrailli turistleri kazanmak için Kıbrıs Rum kesimiyle rekabete girdik. Gemimizi ‘yüzen kumarhane’ olarak yorumlamak doğru olmaz. Amaç 10 saatlik yolculuk boyunca İsrailli turistlerin eğlenceli vakit geçirmesini sağlamak. Dileyen ‘casino’da kumar oynar, dileyen alışveriş yapar ya da güvertede güneşlenir. Her yıl İsrail’den Rum kesimine 200 bin turist geliyor. Kuzey Kıbrıs’ta 19 otel ile anlaşma yaptık. Hayfa’dan aldığımız turistlere 4-7 ve 10 günlük tatil paketleri satacağız. Gemi ücreti dahil 4 günlük turu 350 ila 500 dolardan satacağız.’’

‘ÖZ KAYNAĞIMIZ ERİDİ, TEFECİLERDEN BORÇ PARA ALIP PROJEYİ TAMAMLADIK’

Kuzey Kıbrıs’ta 19 Nisan’da erken seçim kararı alındığını anımsatan Cafer Gürcafera, “Her proje politize olmuştu. Projeyi onaylayacak olanlar kendilerine yakın partilere seçim çalışması için katkı yapmamızı istedi. Bir bakıma rüşvet isteniyordu. Üzülerek söylüyorum, çok çirkin tekliflerle karşılaştım. Teklifleri geri çevirdiğim için çıkan kredimin verilmesi engellendi. Dosyamda eksikler  olduğu söylendi, dosyadan belgeler kayboldu. Sürekli oyalanıyorduk. Krediyi alamadık. Biz de kendi öz kaynaklarımızı eriterek hatta tefecilerden borç larak parayı tamamladık, İspanyol şirketine yatırdık.’’

Kredi bulamadık seferler 8 ay gecikti

KADA Denizcilik’in sahibi Cafer  Gürcafer, yatırım sürecinde büyük zorluklarla mücadele ettiklerinin altını çizdi. Gürcafer, ‘’Küçük siyasi hesaplar nedeniyle Rum kesiminin yapamadığı engellemeleri kendi kendimize yaptık. Onaylanan kredi verilmedi. Nisanda başlayacak seferler 8 ay gecikti. Bu gecikmenin bile Kuzey Kıbrıs’a maliyeti 300 milyon dolardan fazla’’ diyerek yaşadıkları sancılı süreci ve sonuca nasıl ulaştıklarını anlattı. Cafer Gürcafer, yaşadıkları sıkıntıları şöyle sıraladı: ‘’Hayfa ile Kıbrıs Rum kesimi arasında bir gemi seferi yapılıyordu. Onlarla rekabet edebilmemiz gerekiyordu. Bu yüzden Hayfa-Mağusa arasında sefer yapacak geminin boyu en az 108 metre; yolcu kapasitesi ise en az 500 kişi olacak. Gemide sinema salonu, alışveriş yapılabilecek butik mağazalar, 2 restoran, 3 bar, çocuk oyun sahası ve bir kumarhane bulunacaktı. Tamam dedik. Kolları sıvadık.”

RUM DIŞİŞLERİ BAKANI 2 KEZ TEL AVİV’E GİTTİ

Bu arada Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu’nun, Hayfa-Magosa arasındaki turları engellemek için 2 kez Tel Aviv’e gittiğini de anlatan Gürcafer, “Ama sonuç elde edemedi. Biz de İspanya’dan 650 yolcu kapasiteli Med Dream adında lüks bir gemi bulduk. Fiyatı 6 milyon 650 bin Euro’ydu. Gerekli anlaşmaları yaptık, gemiyi Türk Denizcilik Filosu’na kaydettirdik. İspanyol şirkete 3 milyon 500 bin Euro’yu peşin ödedik. Ayrıca Magosa Limanı’na 2.5 milyon dolar harcayarak bir yolcu salonu yaptık.
Geminin geriye kalan borcunu ödemek için 4 milyon dolarlık kredi arayışına başladık. Zaten ne olduysa bundan sonra oldu...’’ değerlendirmesinde bulundu.
 

Editör: TE Bilişim