Kuzey Irak Petrolü Teksas’ta

KUZEY Irak’ta yüklenen ve Türkiye’nin Ceyhan Limanı’ndan yola çıkan 100 milyon dolarlık petrol taşıyan tanker, ABD’ye ulaşırken Teksas’ta boşaltılması planlanıyor.

Bu durum, Irak’ın geleceğinin merkezindeki bir tartışmayı, ABD topraklarına da taşımış oluyor. WSJ’nin haberine göre United Kalavrvta adındaki tankerin, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (KRG) Bağdat’a karşı çıkarak yapacağı 4 önemli ihracatın ilk partisi olduğu belirtiliyor. United Kalavrvta, Teksas’ta petrolü indirmeyi başarması hâlinde, gelecekteki satışlar için altyapı yapmaya çalışan Kürt ve Türk yetkililer için önemli bir başarı olacak.

Ancak Bağdat, sevkiyatlara karşı yine yasal hamlelerde bulunabilir ve gemişte yaptığı gibi bu alışverişlerde yer alan şirketleri kara listeye alarak, gelecekteki alıcıları caydırabilir. WSJ’de yer alan haberde şu görüşlere yer veriliyor: “KRG, Irak’ın doğal kaynaklarını pazarlamasının tamamen kendi yetkisinde olduğunu savunurken, petrol sevkiyatı, Bağdat’ın kuzeyde cihatçı sünni militan grubu İslam Devleti (IŞİD) ile savaştığı dönemde, KRG’nin bağımsız bir Kürt devleti kurma hamlesinin bir parçası olarak öne çıkıyor. KRG’nin bağımsız bir devlet kurma hedefi, Irak’ı tek bir ülke olarak tutmaya kararlı olan ABD’nin dış politikası ile çelişiyor. Washington şimdiye kadar Bağdat’ın Kürt petrolü satışlarını kontrol altında tutma çabalarını destekliyordu.

Ancak, ham petrolün ABD kıyısına ulaşması, bu politikayı ve Irak federal hükümetinin, Kürtlerin finansal özerklik kazanmasını engelleme yeteneğini zora sokuyor. United Kalavrvta, ABD’ye gitmek üzere Atlantik’e geçmeden önce bir hafta Malta sahilinde oyalandı. Petrolün alıcısı henüz bilinmiyor.

” Kendi kararlarını kendileri versin"

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın cuma günü yaptığı basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Marie Harf, ABD’nin politikasının değişmediğini ifade ederek, “Irak’ın enerji kaynakları tüm Iraklılara ait. ABD, yasal sorunlara karşı bunu net şekilde ifade etti. ABD, tarafları bilgilendiriyor ve kendi kararlarını verme-lerini tavsiye ediyor” dedi.

Editör: TE Bilişim