ABD'de yapılan yeni bir araştırmaya göre, Kuzey Buz Denizi'ndeki buz tabakası son 10 yılda üçte bir oranında küçüldü.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın bilim adamlarına göre, erime böyle devam ettiği takdirde 80 yıl içinde Kuzey Kutbu'nda buz kalmayacak.

Bir araştırmacı, erimeye atmosferde sera etkisine yol açan gazların etkisi olduğu yolunda güçlü kanıtlar bulunduğunu söyledi. Kuzey Kutbu'ndaki değişimin hızı, küresel iklime yapabileceği beklenmedik etkiler nedeniyle bilim adamlarını endişelendiriyor.

Bilim adamları Kuzey Kutbu'nun 800 bin yıldır buzlarla kaplı olduğuna inanıyor. Bu, modern insanın evriminden öncesine rastlıyor. Elbette Kuzey Kutbu yazları daima ısınıyor ve buz tabakasının bir bölümü eriyordu.

Ama kışla birlikte gelen soğuklar, yeniden donmasına neden oluyordu. Ne var ki son 30 yılda Kuzey Kutbu'nda eriyen buz miktarı her yaz daha da arttı. Erimenin son dört yıldır rekor oranlara varması, iklimbilimi uzmanları arasında durumun kontrolden çıkmaya başladığı endişesini guncelgirisi.com yarattı.

Uzmanlara göre erime artık daha erken başlıyor ve daha geniş bir alana yayılıyor. Buz tabakası üzerindeki hava sıcaklıkları da gözle görülür oranda artmış durumda. Dahası, önceki yaz çözülen buzların kışın yeniden buza dönüşmemesi de tabakanın küçülmesine neden oldu.

Kuzey Buz Denizi koruyucu buz tabakasıyla kaplı olmadığı sürece, güneş ışınlarına doğrudan maruz kalıyor. Dalgalar yüzeydeki sıcaklığı derinlere taşıyor ve denizin tümü ısınıyor.

Hem istatistiki veriler hem de gelişmiş bilgisayarlar sayesinde elde edilen modeller, buz tabakasının 60 ila 80 yılda yazları tamamen eriyeceğini gösteriyor. Bunun küresel iklime etkileri üzerine ise henüz hiçbir araştırmacı tahminde bulunmuyor.

Editör: TE Bilişim