Kutuplarda Gerçek Soğuk Savaş

Norveçli siyasetçi, "İskandinav ülkelerinin askeri güç kurup Kutup'taki haklarını koruması gerektiğini" söyledi. Denizaltı gönderip tabana bayrak diken Rusya'nın Genelkurmay Başkanı "Gereken cevabı veririz" dedi..

Ortadoğu petrolleri, Hazar doğalgazı derken enerjiye duyulan ihtiyaçla birlikte "keşif alanları" dünyanın en el değmemiş bölgelerine sıçradı: Kutuplara... Kuzey Kutbu'ndaki doğalgaz ve petrol rezervlerinin keşfedilmeyi bekleyen eşsiz "maden" olduğu ortaya çıktığından bu yana gizliden tırmanan "hak yarışı", ciddiye bindi.

Danimarka, Finlandiya, İsveç, Norveç ve İzlanda'nın "ortak askeri güç kurarak bölgedeki petrol ve doğalgaz haklarını araması" gündeme geldi... Fikri gündeme getiren, Norveç'in en deneyimli siyasetçilerinden Thorvald Stoltenberg olunca ciddiye alındı. "İskandinav Savunma Birliği" adını verdiği projesini anlatan Stoltenberg, bunun hava ve deniz devriyesi, deniz kıta sahanlığını gözetim gibi yetkilerle görevlendirilecek ciddi bir askeri güç olması gerektiğini savundu.

RUS GENERAL SERT ÇIKTI

Projenin ilk olarak İkinci Dünya Savaşı sonrası gündeme geldiğinin altını çizen uzman Stoltenberg, "Söz konusu dört İskandinav ülkesi bu konuda hemfikirdi. Ancak NATO kurulunca proje askıya alınmıştı" dedi. Öneri, Kuzey Kutbu'nda "karasularından" doğan hakkı bulunan diğer ülkeler, iki süper güç ABD ve Rusya'nın tepkisini çekti. Rusya Genelkurmay Başkanı General Nikolai Makarov, "kutup bölgesinde askerileşme hareketlerine ülkesinin gereken cevabı hemen vereceğini" söyledi. 2007 yazında Rusya, zengin doğal kaynakların bulunduğu Lomonosov bölgesinin kendisine ait olduğunu ispatlamak için iki denizaltı göndermiş, hatta buzulların altına Rus bayrağı dikmişti. Bunun üzerine Kanada, "Rusya'yı kendi toprakları üzerinde hak iddia etmekle" suçlamış ve bir siyasi kriz yaşanmıştı. Amerika da kutup bölgesinde petrol kuyuları açarak arama çalışmalarına başlamaya hazırlanıyor.

Editör: TE Bilişim