Kutup kaşiflerine görkemli karşılama

Kuzey Kutbu`nun 4 bin metreden fazla derininde Rus bayrağını Buz Denizi`nin dibine diken kaşifler, Moskova`nın resmi seyahatlere ayrılan Vnukovo 3 havaalanında kahramanlar gibi karşılandı.
 
İktidardaki Birleşik Rusya Partisinin gençlik teşkilatı , Genç Muhafızlar tarafından karşılanan kaşiflere uçaktan inişlerinde çiçek ve Rusya `nın simgesi olan peluştan yapılmış beyaz ayı hediye edildi. Gençlerin sloganlarıyla karşılanan ekibin başkanı Rus parlamentosunun alt kanadı Duma `nın Başkan Vekili Artur Çilingirov, elinde oyuncak beyaz ayıyı tutarak yaptığı konuşmada, Arktika (Kuzey Buz Denizi ) topraklarının Rusya `ya ait olduğunu söyledi. Çilingirov, `Arktika Rusya `ya aittir ve öyle kalacaktır. Şimdiye dek kimsenin gitmediği okyanusun derinliklerine bayrağımızı diktik. Bazı yabancı yetkililerin söylediklerini umursamıyorum. Beni sevmeyen 4,3 km derine insin ve bir şeyler bırakmaya çalışsın` diye konuştu. Törende, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin `in gönderdiği bir kutlama mesajı da okundu. Rusya `nın, Kuzey Buz Denizi `ndeki karasularıyla ilgili iddialarını desteklemek için Kuzey Kutbu `nun 4,3 km altına gönderdiği kaşifler, bir mini denizaltıyla perşembe günü deniz tabanına titanyumdan bir Rus bayrağını dikmişti.

RUSYA BÖLGEDE HAK İDDİA EDİYOR


Kuzey Buz Denizi `nde 10 milyar ton civarında petrol ve doğal gaz rezervi bulunduğunu düşünen Rusya , aralarında ABD `nin de olduğu diğer önemli güçlere meydan okuyarak, bu bölgede geniş bir alanda hak iddia ediyor. 2001`de Birleşmiş Milletlere yaptığı başvuruda kuzey kıyılarının karasularının karadaki topraklarının devamı olduğunu iddia eden Rusya , bölgede denizaltında bulunan ve Lomosonov Sıradağları olarak bilinen jeolojik oluşumun kendi karasal topraklarını bir uzantısı olduğu görüşünü dile getiriyor. Rusya `nın Mir -1 ve Mir -2 adlı mini denizaltıları, deniz tabanında bilimsel araştırma ve ölçümler yaparak Moskova `nın bu iddialarına kanıt getirmeye çalışacak. Denizaltılar, Kuzey Kutup ve Buz Denizi`ne özgü bitki ve hayvan türlerini de toplayacak ve görüntüler çekecek. Deniz Hukuku Sözleşmesi , devletlere bazen daha da genişletilebilen 200 deniz mili uzunluğunda bir ekonomik bölgeye sahip olmalarına izin veriyor. Bu alanı genişletmek için bir ülkenin denizaltındaki kaya tabakası yapısının, topraklarındaki jeolojik yapıya benzer olduğunu ispat etmesi gerekiyor. Şimdiye dek hiçbir ülkenin karasal uzantısını Kuzey Kutbu `na uzanmadığından, Kutup çevresindeki uluslararası bölge Uluslararası Denizyatağı Yönetimi adlı bir kuruluş tarafından idare ediliyor.


KUZEY BUZ DENİZİ , RUSYA `YI ABD VE KANADA İLE KARŞI KARŞIYA GETİRİYOR


Kuzey Buz Denizi `nde büyük bir bölümde hak iddia eden Moskova , 2002`de yaptığı başvuruyu kanıt yetersizliği nedeniyle reddeden BM `ye 2009`da yeni bir başvuruda bulunmaya hazırlanıyor. ABD `nin Kuzey Buz Denizi Araştırma Komisyonunun eski Başkanı George Newton , Rusların Kuzey Buz Denizi bölgesinin yüzde 45`inde hak iddia ettiklerini belirterek, Rusya `nın bu yeni saldırgan araştırma programıyla elde ettiği yeni verileri doğrulaması halinde BM `ye yapacağı başvuruda kullanacağını kaydediyor. Danimarka ise Lomosonov Sıradağlarının Rusya `nın değil kendi toprağı olan Grönland `ın bir uzantısı olduğunun kanıtlanmasını umarken, Kanada da bölgedeki etkinliğini kaybetmemek ve egemenliğini korumak için 7 milyar dolar harcamayı ve 8 adet yeni buzkıran devriye gemisi inşa etmeyi planlıyor. Rusya `nın Kuzey Buz Denizi `ndeki diğer ve en büyük rakibi ABD de buradaki varlığını ve egemenliğini arttırmak için harekete geçti. Amerikan Kongresi , bunun için 8,7 milyar dolarlık bir bütçe ayırmaya ve eldeki üç buzkıran gemisinin çalışır halde tutulması ve yeni gemiler inşa edilmesi amacıyla da 100 milyon dolar harcamaya izin verecek bir yasa çıkarmaya hazırlanıyor .

VNUKOVO (A.A)

Alıntı: Yeni Şafak
 

Editör: TE Bilişim