İTÜ'de Kutup Merkezi Kuruldu

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu.

Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre Merkez, Antarktika Kıtası Uluslararası Konsorsiyumuna Türkiye’nin katılımı ve söz sahibi olması için çalışmalar yapacak. Kutup bölgelerinin geleceği hakkında Türkiye’nin söz sahibi olması için çalışmalar gerçekleştirecek olan Merkez, İTÜ ve Türkiye’deki diğer üniversite araştırmacıları ile konuyla ilgili ulusal ve uluslararası bilim ve otorite kuruluşlar arasında koordinasyon görevi üstelenecek.

Merkez, Türkiye’de Arktik ve Antarktik bilimsel araştırmaları yapan üniversitelerle işbirliği, hali hazırdaki işbirliklerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması için de çalışmalar yapacak. Diğer ülkeler ile ortak çalışmalar yaparak Arktik ve Antarktik Bölgelerinde, doğa bilimleri odaklı araştırmalar ile yeni teknolojilerin oluşturulmasına ve bilimsel yöntemlerin geliştirilmesine yönelik faaliyetlerde bulunacak olan Merkez, Antarktika Kıtasında bilim istasyonu kurulması ve bilim gemisi için çalışmalar yapacak ve ilgili kurum ve kuruluşlara rapor sunacak.

Merkez Antarktika Kıtası üzerinde Türkiye’ye ait bir bilim istasyonu kurulumu ve sonrasında bilim amaçlı işletilmesi konusunda çalışmalar yapacak. Türk Bayrağı taşıyan, aynı zamanda bilim insanlarının Türkiye’den kıtaya taşınması esnasında uluslararası sularda bilimsel veri toplamak için hizmet verebilecek bir araştırma gemisi üzerinde çalışacak olan Merkez konuyla ilgili projeler hazırlayacak. Kutup Araştırma Merkezi, Arktik bölgesinde gemilerin seyri için yeni açılan rotaların kullanımı konusunda söz hakkı olan konseye Türkiye’nin katılımı, ayrıca Türkiye’nin hem Arktik, hem de Antarktik bölgesindeki karar mekanizmalarının içinde bulunmasını sağlamak ve prestijini arttırmak için araştırmalar yapacak.

Arktik ve Antarktik bölgelerine yönelik, küresel ısınma konulu ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalara ve toplantılara katılacak olan Kutup Merkezi, uluslararası yayınları takip ederken dünyanın değişen ve değişmekte olan iklimi üzerinde Türk bilim insanlarının kutup bölgeleri hedefli çalışmalar ve aktiviteler yapabilmesine ortam sağlayabilecek bir altyapı oluşturacak.

Arktik ve Antarktik Bölgelerinde doğa bilimleri çalışmaları hakkında toplumun bilgilendirilmesine yönelik eğitim faaliyetlerinde bulunacak olan Merkez’in bir de binası olacak.

Editör: TE Bilişim