“Kuşların Büyükelçisi” olarak anılan Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Tabiat Tarihi Uygulama Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir Çamaltı Tuzlası bölgesine balık üretim organize sanayi bölgesi kurulması projesinin, hem yasal olarak hem de yaşamsal olarak hayata geçirilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Projeyi değerlendiren Prof. Sıkı, İzmir Kuşcenneti'nin yüzde 70'inin Çamaltı Tuzlası içinde olduğunu belirtti. Kuşcenneti'nde gözlenen 235 ve Gediz Deltası'nda tespit edilen 270 kuş türünün, yılın değişik mevsimlerinde Çamaltı Tuzlası'na üremek, beslenmek için geldiğini kaydeden Sıkı, sahip olduğu zengin kuş varlığından dolayı Çamaltı Tuzlası'nın da İzmir Kuşcenneti gibi 1. Derece Doğal Sit Alanı, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Uluslararası Koruma Statüsü RAMSAR sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olduğunu söyledi. Kurulu bulunan balık çiftliklerinin Çeşme, Karaburun gibi ilçelerden taşınması için Çamaltı Tuzlası'nın önerilmesine “akıl erdiremediğini” ifade eden Sıkı, şunları kaydetti:

“Tuzla havuzlarından Balık Çiftlikleri Organize Sanayi Bölgesi oluşturulması fikri doğru değildir. Tuzlanın özelleştirilmesi halinde bile tesisin (mutlaka tuz üretimi yapacağı) ön şart tutularak, ihale edildi. Mevcut tuzla işletme anlayışına sadık kalma şartıyla 27 yıllığına tuzlanın kiralanması ihalesine, Çevre ve Orman Bakanlığı ve EÜ Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi olarak da ben onay verdik. Çamaltı Tuzlası'ndan yıllık 650 bin ton tuz üretimi sağlanıyor. Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 35'i buradan elde ediliyor. Tavalardaki mevcut su kesinlikle doğal olmayıp, denizden pompala ile alınıp bölgeye verilmektedir. Bölge, tuz üretimi yanında Türkiye'deki önemli kuş türlerinin üreme, beslenme ve barınma yeridir. Tuzladaki doğal adalarda 20'nin üzerinde koruma altındaki su kuşu kuluçkaya yatmaktadır.”

Prof. Dr. Sıkı, Çamaltı Tuzlası bölgesine Balık Üretim Organize Sanayi Bölgesi kurulması projesinin hem yasal olarak hem de yaşamsal olarak hayata geçmesinin mümkün olmadığını savunarak, Çamaltı Tuzlası'ndaki havuzların derinliğinin en fazla bir metre olduğunu, tavalarda su akıntısının bulunmadığını belirtti.

Sıkı, “Çeşme, Karaburun gibi ilçelerimizdeki koylarda 5-10 metre derinlikte kurulan çiftliklerin denizi kirlettiği iddia ediliyor. Burada su durağandır. Balık yemleriyle kirlenen bölgede, hem üretilecek balıklar ölür hem de bu durum İzmir Kuşcenneti'nin sonunu hazırlar” dedi. Sıkı, Türkiye'deki 450 kuş türünden 235'inin İzmir Kuşcenneti'nde gözlenmesinin tek sebebinin Çamaltı Tuzlası ve tuz üretimi olduğunu dile getirdi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim