Kurum uyusmazlığı teknecileri üzüyor

Alanya Limanı'nda tur düzenleyerek geçimini sağlayan tekneciler, son günlerde yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Alanya Yatçılar Gezi Tekneleri ve Su Sporları Motorlu Taşıtlar Kooperatifi'nin gerektiği şekilde çalışmadığını söyleyen tekneciler, bazı teknelerin kurallara uymadığını ve bu nedenle de çeşitli sıkıntılar yaşandığını dile getirdiler. Limanın kime ait olduğunun belli olmadığını söyleyen tekneciler, 'Kurumlar birbiriyle uyumlu çalışmıyor. Bu uyumsuzluk da biz teknecilere pahalıya mal oluyor. Şu an için Alanya Limanı sahipsizdir' diyerek düşüncelerini dile getirdiler. Tekneciler içinde bulundukları durumu şu şekilde özetlediler:

BU YIL SIKINTI BÜYÜK

Hasan Yücesan (Hasan Kaptan 2): 25 yıldır tekneciyim. Bu yıl hiç yaşamadığım şekilde sıkıntı yaşıyorum. Derdimizi anlatmaya kelimeler yetmez desem abartmış olmam. Şu anda 20 bin YTL borcum var ve ödemek için gücüm yok. Bazen canım tekneye gelip oturmak bile istemiyor. Burada yeni sistemle sırayla tura çıkıyoruz. Sırayı bozma şansımız yok. Eski müşterilerimiz geldiği zaman, sıra uygulaması olduğu için geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Sırayla çıkmanın olumlu yanı, hanutçuluğun kalkmasıdır. Bunun dışında düzgün çalışan esnafa zarar veriyor.

FİYAT ANLAŞMAZLIĞI

Bekir Turgut (Bora): 10 yıldır teknecilik yapıyorum. Ortada bir gerçek var, o da sistemin bozukluğu. Kooperatif, acentalarla fiyat anlaşmazlığına düşüyor. Bu nedenden dolayı, biz tekneciler zor durumda kalıyoruz. Bazı tekneler, kendi acentalarıyla kendileri anlaşıyor. Bu durum kooperatif kurallarına aykırı. Maalesef kooperatif gerektiği şekilde çalışmıyor. Biz teknecilerden çok şey bekleniyor. Sayın kaymakamımız, belediye başkanımız çıksın bizlerle görüşsün, dertlerimizi dinlesinler. Sahil Güvenlik ile Liman İşletmesi ve Tekneciler Kooperatifi uyum içinde çalışmıyorlar. Bu durumdan da zararı tekneciler görüyor. Alanya Limanı'nın kime ait olduğu belli değil, liman sahipsiz.

OTURMAKTAN BUNALDIK

Hasan Özgül (Arif Kaptan 1): 15 senedir teknecilik yapıyorum. Alanya'da bu sene ilk kez bu kadar müşteri sıkıntısı yaşıyoruz. Önümüzdeki günler için bir şey söylemek zor. Ancak ne olacağı da belli değil. Acentalar kendi belirledikleri teknelerin dışındaki teknelere müşteri vermiyor. Kooperatif kurulmadan önce, acentalar anlaşma yapmak için ekstradan para talep ediyorlardı. Ancak kooperatif kurulunca bu durum ortadan kalktı. Şimdi de kooperatif acentalarla anlaşamayınca, mağdur olan yine biz tekneciler oluyoruz. Teknecilere kendi acentalarıyla anlaşmaları için izin verilsin. Oturmaktan bunaldık.

SİSTEMİN OTURMASI ZAMAN ALACAK

Mehmet Aslan (Beşler) : 15 senedir bu işi yapıyorum. Biz teknecilerin bir kooperatifi var ancak işe yaramıyor. Yani adı var kendi yok. Günde en fazla 1-2 tekne işe çıkıyor. Kooperatifin kontrolü dışında müşteri toplayan bazı tekneler var. Bunlara gerekli işlemin yapılmasını istiyoruz. Bu tekneler fiyat kırıyorlar, acentalarla anlaşıyorlar. Ancak yaptıkları kurallara aykırıdır. Yeni uygulanan sistemin oturması zaman alacak. Bunun için de sabırlı olmamız lazım. Yaşanan tekne faciasının hala izlerini taşıyoruz. Ayrıca kooperatifimizin bize, gelişen olaylarla ilgili bilgi vermesini istiyoruz. Birçok konuda haberdar olmuyoruz. Umarım gelecek günler bizim için iyi olur.

YENİALP SABIR İSTEDİ

Teknecilerin sıkıntılarıyla ilgili görüşlerini değerlendiren Alanya Yatçılar Gezi Tekneleri ve Su Sporları Motorlu Taşıtlar Kooperatifi Başkanı Ömer Yenialp ise kooperatiflerinin ilçe turizmi ve esnafın iyiliği için elinden gelen çabayı sarfettiğini ifade etti. Yenialp, 'Kooperatifimiz, elinden gelen tüm çabayı sarfetmektedir. Uyguladığımız kuralların dışında bazı tekneler, müşteri toplayarak tur düzenliyorlar. Bu teknelerle ilgili gerekli yasal işlemlerimiz başladı. Bu şekilde kural dışı hareket eden teknecilere tur başına bin avro para cezası uygulanacak. Bu konuda kurallara uyan teknecilerimiz rahat olsunlar. Biz, kaymakamlık ve belediyemizle uyumlu bir çalışma içindeyiz. İşlerin iyi gitmesi için çalışıyoruz. Şu an için olmayan müşterinin pazarlığına girmenin bir anlamı yok. Ekstradan para talep ettikleri için acentacılarla anlaşamıyoruz. Tekneci esnafımızdan biraz daha sabretmelerini istiyorum' dedi.

Kaynak:Adem TEKİN / ANTALYA

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim