Kürtajın yasak olduğu ülkelere giderek kadınları bilgilendiren ve gemide kürtaj imkânı sağlayan Women on Waves, 9 Ekim'de uğradığıı Fas'ta protestolara neden oldu.

Fas'ta kadının hayat tehlikesi olduğu durumlar dışında kürtaj yasadışı olduğu gibi, kürtaj hakkında bilgi vermek de yasak.

The Huffington Post 'un haberine göre, Fas polisi geminin limana girmesine izin verilmeyeceğini belirterek, gazetecilerin girmesine de izin vermediği limanı "askeri manevralar" için kapattı.  Agence France Presse (AFP, Fransa Haber Ajansı) da Fas Sağlık Bakanı da geminin ülkede uygulama yapmasına izin verilemeyeceğini söyleyerek, yetkililere kadın aktivistler ve gemiye karşı bir yasal işlem yapmaları için çağrıda bulunduğunu duyurdu.

Smir'de kapanan liman kapısındaki marinada toplanan 200 protestocu aktivistleri hedef aldı. Kanlı embriyo resimleri taşıyan protestocular Women on Waves'in kurucusu  Rebecca Gomberts'e "terörist" ve "katil" diye bağırdı.

Protestoculardan Abdessamad Zilali (23), "Buradayız çünkü katliamın değerlerini kabul edemeyiz. Doğmamışı öldürmek bizim geleneğimizin bir parçası değil" dedi.

TRUVA ATI TAKTİĞİ

Bu sırada Women on Waves daha önce kürtajın yasadışı olduğu ülkeleri ziyaretlerinde kullandıkları "Truva Atı" tekniğini kullandı ve bir otelin arka kapısından çıkış yapan kadın aktivistler, gazeteciler ve Hollandalı milletvekili Liesbeth van Tongeren marinaya ulaştı. Kürtaj gemisinde  ise Women on Waves'in kadınları bilgilerindirmek için kurduğu yardım hattının telefon numarasının bulunduğu flamalar açıldı. Ancak polis bu grubu tekneye ulaşamadan durdurdu.

Women on Waves'in bildirdiğine göre, Fas polisi gemiye çıkarak arama yaptı ve flamalara el koydu. Geminin kaptanlarına ise limanı terketmeleri söylenirken, avukat talepleri reddedildi.

Gemi, polis eskortunda limanı terkederek uluslararası sulara çıktı.

"KÜRTAJ YASASI DEĞİŞTİRİLMELİ"

Gemideki jinekologlardan Dr. Gunilla Kleiverda, "Elbette her zaman problemlere karşılaşmayı bekliyoruz. Bu, Women on Waves'in içinde olmanın bir parçası" dedi. "En önemli şey yasayı değiştirmek ve biz kürtajı yasal hale getiriyoruz."

Gomperts "Biz Fas'taki kadınlara bilgi veren bir acil yardım hattı sağladık. Çünkü gemi buradaki herkes için problemleri çözmeye yetmez" dedi. Acil yardım hattı, Fas'ta kürtaj uygulamak için kolaylıkla ulaşabilecek ilaçlar hakkında bilgi içeriyor. Gomberts, kürtaj hakkındaki Arapça ve Fransızca broşürleri dağıtmak için protestocu kalabalığa yaklaştı. Gomberts'e yaklaşmak isteyen protestocuları geri püskürten polis, kendi güvenliği için Gomberts'e eşlik edildiğini söyledi.

Daha önce böyle durumlarda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurduklarını söyleyen Women on Waves, Fas bu kurumun bir parçası olmadığı için Fas hükümeti anayasal hakları olan ifade özgürlüklerini ihlal ettiği için Fas mahkemelerinde dava açacaklarını açıkladı.

Women on Waves gemisi Fas'a kürtajın yasallaşmasını isteyen yerel kadın hakları toplulukları tarafından davet edilmişti.

1999 yılında kurulan topluluk daha önce İrlanda, Portekiz ve İspanya'ya gitmişti. Fas, topluluğun gittiği ilk Müslüman ülke.
Editör: TE Bilişim