Küresel ısınmaya inek katkısı!

Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre dünyadaki tüm ineklerin geğirmeleriyle açığa çıkan metan gazı, küresel ısınmaya yol açan sera gazlarının yüzde 4'ünü oluşturuyor.

The Guardian gazetesinde çıkan habere göre Almanya'daki bilim adamları ineklerin geğirmelerini önleyici haplar üzerinde çalışıyor. "Bolus" adı verilen ve bitkisel karışımlardan oluşan bu haplar, ineklerin yemek zamanlarını azaltıp, açlık çekmelerini engelliyor. Özel bir diyet ile uygulanan hap tedavisi sayesinde ineklerin tehlikeli derecede metan gazı üretmeleri azaltılıyor.

Almanya'nın Stuttgart şehrindeki Hohenheim Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Winfried Drochner, gazeteye yaptığı açıklamada "Amacımız, ineklerin sağlıklı beslenmelerini sağlayarak sera gazlarını çoğaltıcı tarımsal kirliliğin önüne geçmek. Yaptığımız küresel ısınmayla savaşın etkili bir yolu" dedi.

Prof. Drochner, ineklerin ağızlarından çıkan gazı kullanmak istediklerini belirterek, "Önemli miktar doğal gaz boşa gidiyor. Geliştirdiğimiz hap sayesinde metan gazı glukoza dönüşerek, hem havaya temiz gazlar bırakılmasını sağlıyor, hem de inekten daha sağlıklı ve verimli süt elde edilebiliyor" diye konuştu.

Prof. Drochner, önlem alınmazsa önümüzdeki 50 yıl içerisinde atmosferdeki metan gazının şu anki miktarın 6 katına ulaşacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA
Alıntı: SABAH Gazetesi

Editör: TE Bilişim