Küresel Isınmada Küresel Uzlaşma 

BANGKOK - BM himayesinde Tayland'ın başkenti Bangkok'ta düzenlenen, küresel ısınmayla dünya ölçeğinde mücadele toplantısında, 2009 sonundan önce yeni bir anlaşmaya varılması için hırslı bir çalışma takvimi yürütülmesi konusunda 160'dan fazla ülke uzlaşma sağladı.
Bangkok'taki toplantıya katılan ülkelerin delegeleri, üzerinde uzlaştıkları çalışma takvimiyle bu yıl içinde ormanların yok olması veya iklim değişikliğiyle mücadelenin finansmanı gibi çeşitli konularda üç toplantı daha düzenlenmesini kararlaştırdılar.
Küresel ısınmaya etki eden sera gazları salımının azaltılması yolunda 2009 sonundan önce bir anlaşmaya varılması amacıyla çalışma takvimi üzerinde uzlaşan ülkeler, 2009 yılı içinde de dört ayrı toplantı düzenlenmesi konusunda görüş birliğine vardılar.
İklim toplantılarının bu yıl 6 hafta sürmesine karşılık 2009 yılındaki toplantıların 8 hafta sürmesini kararlaştıran delegeler, 2012'de ilk yükümlülükleri sona erecek Kyoto sözleşmesinin yerine alacak yeni bir anlaşmaya varmanın esas hedef olduğunu vuruladılar.
Toplantıda, ayrıca uçak ve gemi seyahatlerine bağlı olarak yayılan sera etkisi yaratan gazların salımının azaltılmasının yollarını araştırma konusunda anlaşma sağlanmıştı.(AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim