ABD’de hükümete bağlı çalışan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Araştırmaları Merkezi’nin (NOAA), küresel ısınmanın tayfunlara yol açtığını vurgulayan bir bilim raporunu örtbas ettiği iddiası ABD’de tartışma yarattı. NOAA, iddianın kaynağı İngiliz bilim dergisi Nature dergisindeki makalenin gerçeği yansıtmadığını savunuyor. NOAA sözcüsü, Nature’da bahsi geçen bilim raporunun sadece 2 sayfalık bir metin olduğunu ve bilgilendirme amaçlı hazırlandığını öne sürdü.

İngiliz Nature dergisi, Bush hükümetine bağlı faaliyet gösteren NOAA’nın (National Oceanic and Atmospheric Administration) Şubat ayında, küresel ısınmayla kasırga oluşumu arasındaki ilişkinin araştırılması için, 7 uzmandan oluşan bir komite kurduğunu yazdı. Nature dergisinin haberine göre, bu komite küresel ısınmanın kasırgaları tetikleyebileceği sonucuna vardı. Mayıs ayında komite konuyla ilgili rapor yayınlamak üzereyken, komite başkanı Ants Leetmaa, ABD Ticaret Bakanlığı’ndan bir e-posta aldı. Bu e-posta, komite başkanına raporun yayınlanmamasını telkin ediyordu.

Gerek komite başkanı Leetmaa, gerekse asker kökenli olan NOAA Başkanı Conrad Lautenbacher, Nature dergisinin iddialarıyla ilgili açıklama yapmadı. Sadece NOAA sözcüsü Jordan St.John, kurumun küresel ısınmayla kasırgalar arasındaki ilişkisiyle ilgili bir yorum yapamayacağını söyledi. NOAA sözcüsü, yaptığı açıklamada, Nature dergisinde yer alan iddiaları yalanladı ve örtbas edildiği ifade edilen metnin Mayıs ayında bilgilendirici amaçla hazırlandığını belirterek, “Bu metin hiçbir zaman tarafımızdan tasdiklenerek dağıtılmadı, Beyaz Saray’a da yollanmadı. Dolayısıyla Beyaz Saray bu metnin dolaşımını engellemedi” diye konuştu.

Ağustos 2005’te ABD’de New Orleas kentini yerle bir eden Katrina kasırgasından sonra, küresel ısınmanın kasırgaları sayısını ve şiddetini artırdığı yönünde bilimsel çalışmalar yayınlandı. Bilim insanları, teorik olarak küresel ısınmanın kasırga oluşum sürecini tetiklediğini ve daha şiddetli hale gelmesine yardımcı olabileceğini düşünüyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim