Küresel ısınma denizleri kurutacak

     Küresel ısınmanın yol açtığı okyanuslardaki asitlenme, denizlerde yaşayan bir çok canlının sonunu getirecek. Asitlenme, 2100’de denizleri milyonlarca yıl öncesinin yaşam koşullarına geri götürecek.
    
     Rapora göre, son 250 yılda insanoğlunun atmosfere saldığı CO2’nin yarısını dünya denizleri emdi. Bunun sonucunda dünya denizlerinde pH seviyesi 0.1 birim düştü. Küresel ısınma sürerse, 2100 yılında pH seviyesi 0.5 birim daha düşecek. Bu süreç, denizlerdeki yaşam koşullarının, yüzmilyonlarca yıl öncesine geri dönüşü demek.
     
     Asitlenmenin düşündürücü tarafı, sürecin geri döndürülemeyecek olması; bilim insanları denizlerin Endüstri Devrimi öncesine dönebilmesi için, on binlerce yıl geçmesi gerekeceğini belirtiyor. Uzmanlar, denizlerin kendi kendini onarabilmesi için ise, tek yolun CO2 emisyonlarının düşmesi olduğunu yineliyor.
    
     Uzmanlar, denizlerdeki asitlenmeyi küresel ısınmanın “sudaki muadili” olarak değerlendiriyor.
    
     Raporun öngördüğü gibi pH seviyesinin toplamda 0.6 birim düşmesi durumunda, dünya denizlerinde son birkaç yüzyıldır hiç var olmamış yaşam koşullarına geri dönüş yaşanacak. Dünya denizlerinde ortalama pH seviyesi halen 8.2 civarında. Kimyada pH seviyesi 1 (asitli) ile 14 (alkalin) arasında değişiyor.
    
     BESİN ZİNCİRİ DARBE YİYECEK
    
     Asit seviyesinin yükselmesi ertesi gün balık ölümleri olacak demek değil. Bilim insanları, okyanus sularındaki asit seviyesinin yükselmesinin sonuçlarının gerçekleşmesinin birkaç yüzyıl süreceğini vurguluyor.
     Mercanların yok olmasından önce bunlarla beslenen balıklar etkilenecek. Yok olma döngüsü, besin zincirinde yukarı doğru ilerleyecek.
    
    
     Yeryüzündeki tüm canlı yaşamını destekleyen dünya denizlerinin asitlenmesi, ilk etapta mercanları kemirmeye başlayacak. Asit oranının yükseldiği bir ortamda, mercanların kalsiyum karbonatlı kabukları eskisi kadar sertleşemeyecek ve bu canlılar beslenemeyecekler. Bunları yiyerek beslenen balıklar ise, besinsiz kalacak.
    
     KÜRESEL ISINMAYI TETİKLEYECEK
    
     Yükselen CO2 seviyesi balıklar ve deniz kabuklularının solunumunu ve üremesini de zorlaştıracak. Denizler 1750’den bu yana insanoğlunun atmosfere saldığı karbon dioksidin yaklaşık yüzde 50’sini Casinoslot emdi. Asit seviyesinin yükselmesiyle denizler, atmosferdeki CO2’yi normalden daha az emecek, bu da yeryüzündeki karbon dioksidin daha hızlı artmasına yol açacak. Bu da Dünya’yi daha çabuk ısındıracak.
    
     (Kaynak:
www.ntvmsnbc.com)

Editör: TE Bilişim