İzmir'in Kiraz, Beydağ ve Ödemiş ilçelerinden çıkıp, 150 kilometrelik yolu kat ederek Selçuk'un Pamucak sahilinden denize dökülen Küçük Menderes Nehri'ndeki çevre kirliliğinin, ciddi sorun haline gelmesi nedeniyle 11 ayrı noktadan inceleme çalışmalarının başlatıldığı bildirildi.

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, yaptığı açıklamada, evsel ve sanayi atıklarının yanı sıra kanalizasyon sularının da karıştığı Küçük Menderes'in, tarımsal alanlar ve çevre açısından büyük tehlike meydana getirdiğini belirtti.

İzmir Çevre İl Müdürlüğü yetkilileriyle sorunu görüştüğünü, bu doğrultuda öncelikle kirliliği meydana getiren faktörlerin giderilmesi için çalışmalara başlandığını ifade eden Badem, nehrin 11 ayrı noktadan incelenerek, izlendiğini söyledi.

Badem, “Sorunu acilen bölgede çözmemiz gerekiyor. Çöp ve kanalizasyon atıklarına bir de fabrika atıkları karışıyor. Küçük Menderes'i atalarımızdan nasıl tertemiz devraldıysak, gelecek kuşaklara da böyle teslim etmeliyiz. Nehri ellerimizle kirletiyoruz” dedi.

Arıtma tesisi ile ilgili çalışmaların da sürdüğünü bildiren Badem, bu arada Ödemiş'in çöp sorununu çözecek depolama alanı ile ÇED raporu hazırlıklarının tamamlandığını bildirdi. Badem, kamulaştırma bedeli için kaynak aradıklarını, bu amaçla çevre fonundan destek istediklerini ifade etti.

Ödemiş'in kanalizasyon sularının, yaklaşık 50 yıldır ilçenin en verimli Ovakent Ovası'ndan açık kanalla Küçük Menderes'e aktığı bildirildi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim